selam,
piyasadaki çin malı çok led'li 5-10 tl fiyata satılan ucuz kafa fenerleri iş yapmıyor. yakından incelerseniz, çoğunda 3 mod var; tek led, 3 yada 5 led, ve tümü şeklinde. tek led modunda oldukça parlak yanan fener led sayısını arttırdıkça led başına daha sönük yanmaya başlıyor. bu pillerin zorlandığının işareti, yani kullanılan led'ler kalitesiz oldukları için fazla akım çekiyorlar ve pillerin toplam gücünün üstüne çıkılıyor. bu tip fenerlerde yeni ve kaliteli pillerin bile 4-5 saat sonunda bittiğini çok gördüm, oysa paketine bakarsanız 100'lerce saat yanması lazım.
dağ başında yanınızda ekstra pillerle dolaşmak istemiyorsanız fener için biraz kesenin ağzını açmak lazım. benim özellikle tavsiye edeceğim marka lumimax, modeli de L4. 1 adet 1W gücünde power led (yeni bir led teknolojisi bu, kendinden mercekli ve reflektörlü led'ler bunlar) kullanıyor, 1 adet AA (kalem pil) ile çalışıyor - evet tek bir pil - yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum, 4 yada 5 kampta toplam 15 gece cıvarında (75-80 saat eder) kullanmışımdır, hala ilk taktığım pil içinde, hala canavar gibi yanıyor. kamplarda gördüğüm bütün çok led'li fenerlerden bariz şekilde daha kuvvetli ışığı var, tüy gibi olması da cabası. ucuz değil, pazarlıkla 60 tl fiyata almıştım, euro bazındaydı fiyatı, ve o sırada euro şimdiki gibi 2.15 değil, 1.70 tl gibiydi.
ek olarak kırmızı, yeşil ve mavi 3 tane de normal mini led var üstünde, teker teker yakılabiliyorlar, çeşitli amaçlar için kullanılabilir ama aydınlatma için yeterince güçlü değiller.
Sevgiler,
Bora Yurtören
Ankara