Ynt: Bulgaristan Varna kesif gezisi...
Altay bey,
Oncelikle geldiginiz zaman eger burda olursam elimden geldigi kadar size yardimci olmaya calisirim. Benimde Bulgarcam sadece kiril alfabesini okuyacak kadar, fakat genellikle kucuk yerlerde koylerde bile Ingilizce yada Turkce bilen cikiyor. Genelde gezilerimizde kucuk kasaba ve koylere ugradigimizda 10 kisiden 1-2 si Turkce bildigini gorduk. Iletisimde herhangi bir zorluk olmuyor. Yolda hiz yapmadiginiz surece trafik polisleri ile herhangi bir problemle su ana kadar hic karsilasmadim. Ana yollar ve ara yollar oldukca bozuk hatta hemen hemen her an acaba hangi cukurdan kacip hangisine girsem diye ilerliyorsunuz. Para birimi olarak Bulgar levasi ve euro kullaniyorlar. Su anki guncel kura gore 100Turk lirasi 83Bulgar levasina denk geliyor. Hayat oldukca ucuz benzinin litresi 2.32leva , Dizel 2.60leva ve LPG ise 1.13leva. Ayrica Bulgar sinirina gectiginiz anda Vinetka(vignette) adinda yol vergisi pulu almaniz gerekiyor bunun bedeli ise 7gunluk 10leva bir yillik ise 65leva. Turk plakali araclarda bunu alma zorunlulugunuz var. Ve tabi en onemlisi trafik sigortanizin yurtdisinda gecerli olmasi icin araciniza yesil kart yaptirmaniz gerekiyor. Bunun fiyati butun dunya ulkelerinde sabit olup herhangi bir indirimli fiyati yoktur. Tam olarak net fiyatlarini hatirlamiyorum fakat 15gunluk, aylik veya 1 senelik olarak yapilabiliyor. Enson yaptirdigimda 2 aylik olarak 113euro odedim. Tam net ve dogru bilgiye Turkiye Tunning den ulasabilirsiniz. Aracinizin ruhsati yeni ruhsatlardan ise herhangi bir belge gerekmeden, ruhsat, yesil kart ile yurtdisina cikis yapabiliyorsunuz. Su an icin aklima gelenler bunlar. Eger akliniza takilan soru olursa cevaplamaktan mutluluk duyarim.