BURDUR İnsuyu Mağarası

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan good_bad_ugly Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,461

good_bad_ugly

Yeni Üye
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
1
İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya Karayolu üzerinde, Burdur’a 15 km. uzaklıkta bulunan ve ülkemizde turizme ilk açılan mağaradır(1966). 597 m uzunluğundadır. Su yüzeyine paraleldir. İçinde akarsular ve göller bulunmaktadır.

597 metrelik bölümü gezilebilen mağaranın içinde birbirleriyle bağlantılı irili ufaklı dokuz göl vardır. Bunlardan "Büyük Göl" adıyla anılanı 512 m2’lik alanıyla Türkiye’nin en büyük yer altı gölüdür.

Oluşumu 10 milyon yıl öncesine dayanan mağara, yukarıdan damlayan kireçli suların katılaşmasıyla oluşan kolonlar ve tavandan aşağıya sarkan kalker birikintileriyle bir saray görünümündedir. Dilek Gölü’nde bulunan dikit, 6 metrelik boyuyla Türkiye’nin en büyük dikitidir . [attachment=1][attachment=2][attachment=3]





 

Etiketler
Ynt: BURDUR İnsuyu Mağarası

İkinci zaman kalkerleri içersinde bulunan İnsuyu Mağarası'nın 2 km kadar ilerdeki Kızıl İn Mağarası ile irtibatlı olma ihtimali yüksektir. Mağaradan çıkan küçük yeraltı deresi maden suyu ihtiva etmektedir. Mağaranın içinde birisi 75 x 40 m ebadında olmak üzere büyüklü küçüklü göller vardır. 1965 yılında MAD tarafından araştırılan mağara; daha sonra valilik tarafından turizme açılmıştır. 1965 yılında yapılan araştırmada mağaranın yaklaşık 2000 m uzunluğunda olduğu ve büyük bir gölle son bulduğu saptanmıştır. Ancak; çevrede bulunan tarlaları sulamak amacıyla aşırı miktarda su çekilmesi nedeniyle; bu göl seviyesi düşmüş ve mağaranın yeni galerileri ortaya çıkmıştır. 1999 yılında mağaraya yapılan ikinci bir etkinlikte mağarada dalış gerçekleştirilmiştir. Gölün solunda yapılan 8 m'lik ilk dalış sonucunda kolun ilerisinde çok büyük bir salon olduğu saptanmıştır. Daha sonra bu salona dalış 22 m derinliğinde yapılmış ve büyük bir salon bulunmuştur. Salonun ölçüleri yaklaşık 30 x 30 m; yüksekliği 15 m'dir. Salonun farklı iki tane girişinin olduğu; tavanının ve dibinin çok kalın bir silt tabakasıyla kaplı olduğu saptanmıştır.

not;daha ilerisine ancak profesyonel olarak bu işle ilgilenenler devam edebilir. eğitimi ve yeterli ekipmanı olmayanların girmesi tehlikelidir....