Erdinç Bey,
Arka sistemi sert olan araçlarda karavanla çukur/kasis vb geçişler daha rahatsız edici olabilir. Yeni aldığım aracımda benzer sıkıntıyı ben de yaşıyorum. Bununla birlikte birkaç noktayı kontrol ederek sıkıntıyı azaltmak mümkün olabilir.
Eğer sorun kasis/çukur geçişlerinin sert ve rahatsız edici olması ise ve geçiş sonrası hemen sıkıntı bitiyorsa sistemde bir sertlik var demektir. Bunun sebebi orjinal sistemin sert yapısından olabileceği gibi aşırı yükten dolayı limitlere gelinmiş, yaylanmayı sağlayan helezon /makas kapanmış olabilir. Buna benzer bir durumun karavan tarafında olması halinde (aks kolları varsa bir limitöre dayanmış olabilir) çeki demiri üzerinden arabaya sert vuruşlar yapabilir. Lastik basınçlarının aşırı yüksek olması da bahsettiğiniz sertliğe sebep olabilir. Ancak az olması da yukarıda bahsettiğim salınıma sebep olacağı için sürüş güvenliği açısından iyi olmaz. Özellikle araç arka lastiklerin havasını izin verilen maksimum basınca yakın ayarlamak daha uygundur.
Eğer sorun geçiş sonrası sallanmanın devam ediyor olması ise o zaman sorun amortisörlerin zayıflamış olması, makasların direncinin yetmemesi ya da aracın ve karavanın lastik havaları az olmasından kaynaklanabilir.
Bunlara ek olarak karavanın aracınıza uyguladığı dikey kuvvetin uygunluğunu da kontrol edin. Bunun için evlerde kullandığımız baskülden yararlanabilirsiniz. Kaplinin altına çeki demiri yüksekliğine karşılık gelecek kadar (40-45 cm) lik bir sopa benzeri destek basküle basacak şekilde ölçüm yapabilirsiniz. Aracınızın çeki demirine binebilecek maksimum kuvveti öğrenin. (
www.towcar.eu web sitesinden bulabilirsiniz). Ben bunun 70-90 kg civarında olabileceğini tahmin ediyorum. Burada bir anormallik varsa karavan depolarındaki eşyaların yerlerini değiştirerek bir dengeye getirmeye çalışın.
Tek dingil karavanlar yüklemeye karşı daha hassastır. Yanlış yükleme halinde arkada gezinme riski tek dingil karavanlarda daha fazladır. Çift dingil karavanların yol tutuşu tek dingilli olanlara göre daha iyi olduğu genel olarak kabul görür. Eğer karavanınızda bozuk zemin geçişi sonrası salınıma devam etme eğilimi görüyorsanız ilave amortisörün faydası olur. Ayrıca özellikle yüksek hızlarda ani manevralarda oluşabilecek salınımlar da amortisörler sayesinde kısa sürede sönümlenir. Bu çerçevede ilave monte edilecek amortisörün her durumda araç yol tutuşunu olumlu etkileyecektir.
Umarım anlattıklarımın bir faydası olur.
Mutlu geziler dilerim.
Doğan Böncü