Öncelikle 750 kg üzeri bir karavanın profesyonel bir firma haricinde üretilmesine karşıyım.
Ancak kendi 750 kg altı karavanını yapmakta olan biri olarak her çekme karavan yapımı konusunun alatına " yapamazsınız", "bunun için ustalar var onlar yapmalı denilmesi" üzerine genel bir cevap yazmak istedim.
Ben, devam eden amatör projemde herşeyi elimden geldiğince en ince detayıyla düşünmeye çalışıyorum. En zorlandığım nokta elimde kendi planlarım dışında hazır bir plan olmaması. Tasarımın tamamı bana ait olduğu gibi, her vidasını da kendi ellerimle atıyorum. Amacım da karavan olsun diye bir karavan yapmak değil. Gerçekten profesyonel görünen bir karavan yapmak. Bunun yurt dışında da birçok örneği mevcut. "Yapamazsınız", "yapma" derken bu kadar rahat olmayın derim.
Karavanım bittiğinde ortaya nasıl bir sonuç çıkacak, içime sinmeyen noktaları neler olacak göreceğiz. Yine de projemin üretim aşamalarında aldığım haz, atölyeme gelenlere yaptıklarımı gösterirken yaşadığım mutluluğu, 50.000 veya 100.000$ verip hazır aldığım karavanımı tanıtırken alamayacağıma eminim. Zaten kendim yapmadığım, para verip aldığım lüks bir karavanım olursa tanıtmakta oldukça çekingen olurum.
Yanında birçok usta çalıştırmış ve her gün bir çok usta ile muhattab olan biri olarak, "ben ustayım diye geçinenlere" güvenmeye, bu kadar hevesli olamamanızı öneririm. Günümüzde kime sorsan ben ustayım diyor. İstisnalar olsa da, bunların çoğu ya deneyimsiz olup hiç birşey bilmiyor ya da deneyimli olup eski alışkanlıklarından kopamıyor.
Firmalara da güvenmemenizi öneririm. Üretim yapan firmaların da ticari kaygıları bir diğer sorun. Maliyet düşürmek için malzemeden çalmak ülkemizde üretim politikası olmuş durumda.
Başlık ile ilgili olarak düşüncem,
- Moralinizi bozmak istemem ancak bu kadar az malzeme bilgisi ve el becerisi ile böyle bir işe kalkışmanız hüsran olacaktır, malzeme bilginizi arttırmak için yapabiliyorsanız yurtdışı diy videoları izlemenizi öneririm.
-Bahsettiğiniz malzemeler ile 750 kg altında kalmanız çok zor görünüyor. Daha verimli ve daha hafif üretim yöntemleri bulabilirsiniz.
-Kendiniz yapmasanız dahi eğer malzeme ve proje bilgileriniz yeterli olmazsa, karavan yaptırmak için bulacağınız "ustalar" sizi parmağında oynatacaktır.
Yine de kararlı iseniz yurdışında yapılmış projelerden bulmanız ve yapan "ustanın" proje dışına çıkmamasını sağlamanız belki sizi kurtarabilir. Gerçi ne yapması gerektiğini siz söylediğinizde de yıllardır kendi çapında edindiği alışkanlıklarının dışına çıkamayıp kafasının dikine gitmeye çalışması, neyi neden yaptığını düşünmemesi çok büyük bir olasılık. Bu nedenle projenizde ortak olarak usta diye geçinenler yerine daha amatör ruhlu yeniliklere açık yetenekli insanlar daha faydalı olacaktır.
Kolaylıklar dilerim.