Check Engine Işığı Sürekli Yanıyor ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mancar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 94
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 55,663

Etiketler
Ynt: Check Engine Işığı Sürekli Yanıyor ?..

gerçekten çok ilginç,

bazı bilgisayar programlarında veya internet sitelerinde "easter egg" (paskalya yumurtası) olarak tabir edilen bazı sürprizler vardır.

örneğin en yaygın sitelerden biri olan facebook'ta yukarı + yukarı + aşağı + aşağı + sol + sağ + sol + sağ + b + a tuşlarına sırasıyla basarsanız ekrana tıkladığınızda ilginç renkler görürsünüz.

demek ki bizim arabalarda da böyle sürpriz yumurtalar varmış

hemen koştum denedim, 97 cherokee var bende, aklınızda bulunsun ışığı saymanıza gerek kalmıyor, kilometre sayacının orada dijital olarak rakamları gösteriyor zaten.

benimkiler 12 - 15 - 21 - 55 çıktı.

12 - tamam, akü söküldü yakın zamanda.

ama diğerleri aklıma takıldı;

15 - hız sensörü nedir, sinyalinde ne gibi bir sorun olabilir ki?

21 - oksijen sensörü nedir, sinyalinde ne gibi bir sorun olabilir ki?

Alfonse'de tam döküm var. Türkçe'ye çevirip yayınlamak istiyordu kaç zamandır. Ama ciddi bir emek istiyor tabi ki. Bu sebeple şimdiye kadar bahsetmedi diye biliyorum. Ankara'ya döndüğünde gerekli çalışmaları yapıp bizlere sunacaktır. Eminim herkesin bayılacağı bir sunum olacaktır..

Ynt: Check Engine I???? Sürekli Yan?yor ?..

Teknoloji bu iste.
Vosvoslarin motor kaputunu sol ust kisminda dikdortgen
Seklinde bir fis yuvasi vardir.6 li veya 8 li.bu fise takilan ariza tespit cihaziyla
Cesitli arizalari tespit edilebiliyormus.
Avan ayari,atesleme sorunu vb. Bu araclarin 70 li yillarda uretildigi goz onune alininca
90 yillarda americalilarin bun yapmasi sasirtici degil.
Vosvos ariza bulma cihazini ben gormedim.
Eski ustalar biliyor cihazi.

Bu arada kodların tercüme edilmesine yardımcı olabilirim,

mesleğim çevirmenlik zaten

ssbman' Alıntı:
Ergun abi teşekkürler ...

Bana değil Alfonse'ye teşekkür etmen lazım , çünkü bende ondan almıştım bilgileri, Kendisi Ankara'ya döndüğünde yayınlamak istiyordu ama ondan evvel Serdar yayınlamış oldu...

Hız sensörü; hızı gösterge tablosuna aktaran sensördür.
Arazi şanzımanına bağlıdır, doğru çalıştığını ancak Ohmmetre'ye bağlayarak test edebilirsin.
Veya bağlantılarını bir gözden geçir.

Oksijen Sensörü motor egzoz manifolduna monte edilmiş olup, egzoz gazları içindeki yanmamış oksijen miktarını ölçmek için egzoz gazlarını koklar ve ECU tarafından okunabilen bir voltaj üreterek hava-yakıt karışımının çok fakir veya zengin olduğunu gösterir. Bu sayede, aracın her sürüş şartında hava-yakıt karışımı sürekli olarak kontrol altında tutularak optimum performans ve yakıt ekonomisi sağlanır.

"Hız sensörü; hızı gösterge tablosuna aktaran sensördür.

Oksijen Sensörü motor egzoz manifolduna monte edilmiş olup, egzoz gazları içindeki yanmamış oksijen miktarını ölçmek için egzoz gazlarını koklar ve ECU tarafından okunabilen bir voltaj üreterek hava-yakıt karışımının çok fakir veya zengin olduğunu gösterir. Bu sayede, aracın her sürüş şartında hava-yakıt karışımı sürekli olarak kontrol altında tutularak optimum performans ve yakıt ekonomisi sağlanır."

Yani Ergün abi??

Öncelikle herkeze selamlar...

Check Engine ışığının yanma sebebini bulduk yada o bizi buldu dersek daha doğru olur
Oksitlenen jarj dinamosunun kablosu zamanla kopmuş ve aküyü şarj etmez duruma gelmiş bunlara ek olarakda biten dinamo kömürleri son olarakda miladı dolan akümüz başlıca sebeplermiş.
Şuan aldığım mesaj kodu 55 anladığım kadarıyla elektriksel sorun nedeniylede değişik yerlerle alakalı olarak mesaj kodlarını arka arkaya sıralıyo birbirine bağlı olarak..

saolun Barış Bey...

ve mutlu son......
benim xj de yanan lambayı bilgisayara bağlayarak hataları okuduk ve sorunlu olan hararet muşurunu değiştirerek normal hayata döndü.
bu arada ne elektrikçiler nede servis bu işaretlerden haberi yoktu ben burada öğrendiğim üzre uyguladım ve onlara anlattım,bu duruma şaşırdılar hayretle karşıladılar.daha evvel xj nin beyninde arıza olduğunu söylemişlerdi hararet yüselince veya klima yı açınca içerden fan a düğme takarak manuel kullanıyordum şimdi konuyu açan arkadaşımızın sayesinde standart düzene girdi teşekkür ederim.....

alperhoca' Alıntı:
iddia ediyorum bunu Alfonse bile ilk kez duymuştur
Yok ya......
Aylar önce yetkili servis ustalarına bile öğrettim....
Kafayı yedi adamlar..... Çay may ikram etmiyorlar artık Kıskandılar....

Hem öyle yapılmıyor.... 5 saniye, 5 kere felan fazla....

Siz klimanın düğmeleri ve ekranından arıza kodu almayı biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz... Kim biliyor? Ben biliyor....
Naz yapıyor muyum? Yapıyorum....

Hadi abi naz yapmada yayınla şu bildiğin cevherleri de bizim gibi cahiller (umarım yanlış anlaşılmaz) de öğrensin ve sorunlarını gidersin.

Tekrar ediyorum. Cahiller derken ben kendimi kastettim. Lütfen abilerim ablalarım ve arkadaşlar yanlış anlamasın, ben bu konularda kendimi gereçkten cahil olarak gördüğüm için bu kelimeyi kullandım.
Sonuçta el elden üstündür.
Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır.

SON KONULAR - FORUM