Ynt: Dacia Duster Bir Prestij Aracı mı?
Duster'a çevremde gördüğüm kadarıyla, toplumsal statü içerisinde IQ'su yüksek, eğitimli, sosyal kompleksi olmayan, en makul fiyata en iyiyi arayan zümre biniyor. Ben Duster kullanan çevremde araba markasının arkasına kişiliğini gizleyen kullanıcı görmedim. santa fe, tucson, qasqai, juke kulanıcıları da bu sınıfta.
Gerçek offroad hobisi olanlar dışında, Range, cheyenne gibi Lüks markalara yönelenlerde ise, iki grup var. Az sayıda olanlar, gerçekten statüsü yüksek firma yöneticisi, ceo gibi azınlık ve bunu hakediyorlar. Lüks markaya yönelen çoğunluk ise, markanın arkasına sığınan, esmer olmasına rağmen saçını sarıya boyatmış, kocası ilkokul mezunu müteahhit olan sonradan görme, markete jeeple gelen taşra kökenli kadınlar, marka ile sınıf atladığını zanneden sonradan görme tipler.
Araç markası ile sosyal statü-kültür bağlamında gözlemlerim böyle. Duster iyi eğitimli, orta-ortaüstü sınıf aracıdır. Akılcı seçimdir. Fazla sosyolojik analiz yaptın, ülkenin durumunu vurguladın diyebilirsiniz ama gerçek bu...
Bu arada ilginç bir anı..Arabayı almaya gittiğim yerde, Duster'a bakanların tipine göre muamele yaptıklarını gözledim. Eli yüzü, konuşması düzgün kişilere araba satmak için hertürlü kolaylığı sağlamaya çalışırken, kapıya şahinle gelmiş Dustera bakan tiplerle hiç ilgilenmiyorlardı..
Sonuç : Duster münevver arabasıdır..(Bu yorumum fazla tartışma yaratmadan ben kaçayım..)