Ynt: Dalış Kazası
Bir çok outdoor sporu ile uğraşmış biri olarak dalışın potansiyel riskleri ile ilgili kısa bir tespit yapmak isterim. Dalış sporu, sportif dalış ismi altında, süreç içinde tamamen ticarileştirilmiş bir spor. Burada sporun ticarileşmesi başta olumsuz gibi gözükse de bu ticarileşme sonucunda bildiğiniz PADI, CMAS gibi eğitim sistemleri ortaya çıkmış. Eğitim sistemleri ile birlikte eğitim metodları, kurallar ve sertifika standartları oturmuş. Farklı sistemler ya da dalış okullarından aldığınız eğitimlerin bir çoğunun ortak noktaları var ve sertifika düzeyinize göre yapabileceğiniz dalışların yasal düzenlemeleri var. Hem oturmuş sistem hem de eğitime kolay ulaşabilme sebebiyle ben dalış sporunu örneğin dağcılık sporuna göre çok daha düşük riskli görüyorum. Bilinçli ve gerekli eğitimi almış birinin dalış sırasında başına bir kaza gelmesi oldukça uzak bir ihtimal. Dalıcının kendisi dışında gelişen potansiyel riskler oldukça az. Örneğin havada ani değişim, çığ, sel gibi potansiyel riskler yok. Dalış malzemesi bir çok sporun malzemesine göre çok daha oturmuş malzemeler bu yüzden malzemeden kaynaklanan sorunlar minimum düzeyde, tüm düzenlemeler de bir malzeme hatasında başınıza ciddi bir kaza gelmesini önleyecek şekilde. Kurallara uyulduğu sürece bence dalış alternatif sporlar arasında en düşük riskli ve risk-keyif oranı en iyi sporlardan biri. Bu yüzden olası riskler yüzünden dalıştan uzak durmanızı hiç önermem. Eğitiminizi alıp kurallar dahilinde ve tedbiri elden bırakmadan daldığınız sürece bir sorun yaşamazsınız. Videoda olan kaza gerçekten bir istisna, dalış sporunun risklerini videoya göre değerlendirmek yanlış olur.