Ynt: Discovery 1 v8 e arkaya ARB havalı kilit takılması resimli anlatım
Slm,
Konu dağılıyor ama umarım mazur görülür.
Basıncın; birim alana uygulanan kuvvet birimi olduğunu hatırlarsak 5 bar ile iş yaptığınız silindirin piston çapını iki kat artırırsanız, aynı basınçla eskiye nazaran 4kat daha fazla kuvvet elde edersiniz.
10-15 bar basınç değerini de pek yanlış hesaplamamışım.
Aracımda arka süspansiyon olarak hava yastıkları sökülüp alındığından, ebay vs. gibi yerlerde gördüğüm kadarıyla çapı tahmin ettim.
Araç ve yük konusundaki yaklaşımda da biraz fazla marj koymuş olabilirim. Ama 9,65bar veya 10bar, pek te uzak değil.
Kaldı ki tahmini basınç hesabını, pnömatik silindir ile elde edilebilecek kuvvet konusunda yaklaşımda bulunabilmek için yapmıştım.
Lastik şişirmek için basınçtan ziyade debiye ihtiyaç duyulduğu malum. Bu yüzden de belki ekstra tanka ihtiyaç duyulabilir diye yazmıştım.
Kompresör, belirttiğin üzere, kısa aralıklarla çalışıp basıncı kontrol altında tutuyor. Ancak, römork takarken hava yastıklarındaki havayı boşaltıp aracın arkasını alçaltıyorsa, yastıkların tamamını tekrar doldurup aracı yükseltmesi de söz konusu demektir. Hele bu işlemi bagaj yüklüyken de yapabiliyorsa, gerek debi gerekse de basınç olarak hiç te fena sayılmaz. Ayrıca lastik şişirirken ekstra tank koymak yerine kompresör dura kalka, varsın 20dk'da şişirsin arazide. Yine de iş görür.
Selenoid ventil ile ne kastettiğini tam anlayamadım hocam. Zaten pnömatik silindire yol vermek için ya mevcut sistemdeki ventil ya da yenisi kullanılabilir. Ama hava yerine diye yazınca sen, anlamadım.