Ynt: Discovery 2 İlanları Nasıl Analiz Edilir?
Bugün bahsettiğim programı deneme şansım oldu.
STFT değeri genelde +/- %2 civarında dolaşıyor, arada bir +/- 4'ü de gördüm. Motor soğukken LTFT + %10 civarındaydı ısındıktan sonra yola çıktığımda + %3 civarına düştü sonra yeni benzin aldım ve havanın nispeten daha soğuk olduğu yüksek yerlerde dolaştım ve bir ara + %5.5'e kadar çıkmıştı. Eve döndüğümde son gördüğüm değer + %4 oldu.
Bunlar normal mi emin değilim. Genelde söylenen %10'un altının normal olduğu ve %20'nin altının ise motor arıza ışığını yakmayacağı. Eve dönünce otoparkta araç rölantide çalışırken bir kez hafifçe silkeler gibi yaptı daha fazla da dinlemedim. Ustanın teorisine göre hep aynı yerden benzin alınca böyle birşey olmaması lazımdı ama görünüşe göre çok ta anormal bir durum yok.
Görünürdeki hafif anormalliğin sebebi ise pek çok şey olabilir. Belki %100 iyi yapılmamış bir motor tamiri işi, ya da benzine normalden fazla etanol katan bir benzinlik ya da en basitinden soğuk havanın içindeki normalden fazla oksijen bu değerlerin sebebi olabilir gibi görünüyor.
Neyse netice itibari ile %5 için sanayi yollarını tutup bu motorda bir vakum kaçağı ya da bunlara neden olabilecek başka bir problem var mı diye uğraşmaya değmeyeceğini düşünüyorum. Oksijen sensörü motor ısınmadan çalışmayacağı için de motor soğukken gözüken %10'luk LTFT de normaldir diye düşündüm, artık biryerlerde aksini okuyana kadar durum budur.