Ynt: Discovery lastik seçimi için yardim
tunceli gibi 2 metre karin oldugu bir yerde araba surmus biri olarak rahatlikla soyleyebilirim ki van'da zincirsiz arab surmek kolay.
birincisi kar cok, zemin ne olursa olsun esnek oluyor ve bu da lastigin dislerinin tutunmasini sagliyor. ikincisi yine kar cok, oldu ki tutunmadi lastik; en fazla yoldan cikar kara saplanirsiniz (ki camlica'da kara saplanmak icin dua edilir genelde
sonuncusu da, alan genis yol genis, kurtarmam manevralari yapma sansi olabiliyor.
gelelim istanbul camlica-sariyer vs. gibi yerlere...
kar en fazla 10 santim yagiyor, hava bir verip bir aliyor (eritip donduruyor). zemin 2 santim buz ve altiasfalt oluyor. esneme payi yok, o 2 santimlik buzu kiracak bir lastik de yok (sadece zincir...) en onemlisi yollar bicak sirti gibi, arabayi yaslayacak durdurtacak birsey yok. bir binanin yuksek duvarindan dusme, apatmanlara dalma tehlikesi had safhada. bir kac araca carparak durabilirseniz sanslisiniz. risk olustugunda kurtarma payi sifir, manevra alani yok...
tum bunlari topladigimizda, buralarda zincirsiz olmuyor.
zaten zincirle de fazla yol yapmiyorsunuz en fazla ara sokaklardan cikana kadar, ana yollarda zaten sorun yok )surekli buz-kumlama oldugu icin zemin asla tam olarak donamiyor.)
4 adet pirelli 4 mevsim aldim. bir de dedigim gibi atli zincir. normal yollarda lastik benim eski kabaklara gore inanilmaz tutuyordu. hatta yerde 5 sanbtim vicik kar varken filan 340 km le giderken fak bir kizaklama ile duruyordu. (adetimdir bir seyi aldim mi her halini guvenli bolgelerde test edip tavrini anlarim) neyse, geldik bizim camlicaya. yerler 2 santim katmerlenmis buz, egimler cok dik ve uzun... hic erinmedim, gocunmadim 10 dakika bile surmedi 2 zinciri takmam. pasalar gibi yardira yardira hic bir aracin giremedigi yollarda dik rampa engebelerde cirit attim yarim saat kadar
ana artere gelir gelmez de zincirleri bir cirpida soktum.
eger risk vuku bulup arac kontrolden ciktiginda arabanizi yaslayacak bir kaldirim kenari yoksa, yani risk oldugunda caresiz kalacaksaniz sanirim zincir sart...
yine de abileriiz iyisini bilir..
herkese selamlar