iyi gunler, biraz zaman gecmis sanirim konu uzerinden ama bende buna benzer bir sistem kurdugum icin bilginiz olmasi acisindan yazmak istedim. Amerikadan kesin donus yaparken yanimizda, ureticinin yanlis yonlendirmesi sonucu camasir ve kurutma makinalarimizida getirdik, hazir konteyner geliyor diye. Fakat daha sonra bir cok denemeden sonra 110V/60 Hz olan bu makinalarin Turkiyede her nekadar voltaji trafo ile 110 V a dusursek bile 50 Hz sebeke oldugu icin calistiramayacagimizi , bircok farkli yontem deneyerek, onlarca firma ile goruserek ogrendik.
Daha sonra kisisel olarak yenilenebilir enerji ile ilgilendigim icin gunes paneli veya ruzgar turbini kullanmadan deep cycle akulerle acaba basarili olurmuyum diye yine denerken, sonunda 5KWlik Ayetek marka bir invertor ve 4 adet 100Ah lik Volt Jel akuyle hepsini seri baglayarak 48 V luk girisi ve sebeke beslemeli sisytemi kurdum, ve invertorun uzerinde cikis frekansini 60 Hz e sabitlemeyi basardim.. bunu yaklasik Kasim 2015 basinda yaptim. Camasir makinasi yaklasik 1300 W kurutma da 1000W civarinda guc harciyor. Sistemi balkona kurdum, guvenlik acisindan, balkon acik balkon ve her iki makinayada direk elketrik hatti cektim invertorden. Invertoru 10A ile sarj secenegine ayarladim cunku ayni hatti kombide kullaniyor, 20 A ve uzerine ayarlarsam ayni anda calistiklarinda sigortayi attiriyordu, bu sekilde bir sikinti olmuyor.
Ilk zamanlarda yaklasik olarak 1,5 saat suren 2 camasir yikama ve 1 saat gibi 2 kurutma isini calistirabiliyordu akuler. yani yaklasik 5 saat 1000W uzerinde guc aliyordum. Bu arada 4 cocugumuz var ve devamli camasir yikanir ve kurur , cok kullaniyor esim yani. Simdilerde ise yani yaklasik 1 sene sonunda toplam akulerin dayanma sureci 10-15 dk ya dustu..
Benim de sormak istedigim var, Sebeke elektrigi ile sarj ederken invertor cikisi otomatik olarak 50 Hz ye dusuyor, yani hem sarj edip hemde makinalari kullanamiyorum. bunun yerine acaba Gunes paneli girisinden 48 V luk 10 A lik bir DC adaptor ile beslesem, acaba hem sarj ederken hemde 60 Hz lik bir cikis alabilirmiyim? bilgisi olan varsa sevinirim.
birde bu Jel akuleri yeniden elden gecirerek omrunu artirma sansimiz varmi .. bilgiendirirseniz sevinirim.. hayirli gunler..