Ynt: Eylül Ayı Likya Yolu
benim tavsiyelerim şunlar:
-öncelikle likya yolunu kesinlikle küçümseme, bazı etapları gerçekten çok zorlu, bir günde 15-20 kg yükle 1500 metre tırmanışlar var.
-etapları kitaba(kate clow) bağlı kalarak yürürsen çok uzun sürüyor (1 ay gibi bişey), zamanın ve paran varsa böyle yap bence veya parça parça yürü tüm yolu. bizim zamanımız olmadığından herbir güne kitaptaki 2-3 etabı sığdırdık ve baya zorlandık sonlara doğru.
-ayakkabı çok önemli, tabanı kalın-sert ve çok ağır olmayan bişey kullan bence. şahsi kanaatim 1,5-2 kiloluk 5000 metre dağcı botları alma pişman olursun.
-yanına alacağın herşeyi çok dikkatli seç, gereksiz hiçbirşey alma. bir gram bir ton gibi geliyor yorulunca. bence 10 günde 2 tişört, 2 şort,2 iç çamaşırı, 2 çorap, 1 yağmurluk yeterli (yaz ayları için)(ben çok daha fazlasını taşıdım pişmanım).
-ilk günlerde ayaklarını çok dikkatli kullan, yere sert-vurarak basma, hoplayıp zıplama. 4-5 gün sonra tabanların nasırlaşacak, 1 hafta sonra çakıllarda yalın ayak gezmeye başlıyacaksın
-bazı yerlerde işaretler silinmiş, bazı yerlerde ormancılar patikaları bozmuş ama genel olarak tüm yolda işaretler var. bazı yerlerde dikkatli olmak şart.
-yerleşim yerlerinde bazı şerefsiz işletmeciler işaretlerle oynamış, kendi mekanlarına doğru sahte işaretler çizmişler. çoğu yerleşim yerinde durum bu,bazı adi köpekler de işaretleri tam işletmelerinin içinden geçirmiş. yolu çevredekilere sormak lazım böyle yerlerde sıksık.
-bazı etaplarda ciddi su sıkıntıları olabilir. nisan-mayıs ayları en ideal aylar bence su açısından. buarada yoldaki sinekli kuyuların çoğundan su içtim ve henüz ölmedim.
-pansiyonda-markette hernerde alışveriş yapacaksan kesinlikle önce fiyatını sor. esnaf, işletmeler yürüyüşçüleri kazıklanacak enayi olarak görüyorlar. kümesten bozma odaya gecelik 100tl isteyen, 1,5 lt suyu 5tl ye satan kanı bozuklar var dikkatli ol. insanlık dağlardaki yörüklerde kalmış, başın sıkışırsa onlardan yardım iste. kıyıdakiler ise selam verse parasını isteyecek duruma gelmişler