Ynt: Fotoğraf Makinesi Seçimi İçin Fikirlerinizi Rica Ediyorum...
Olympus'un iyi makineleri var, ama bu modelde "manuel" modu yok. O yüzden sizin enstantane diyafram vs gibi konuları yönetmenize izin vermeyecek. Bu durumda siz fotoğrafçılıkla ilgili pek tecrübe kazanamamış olacaksınız. O yüzden ben bu modeli daha baştan eliyorum.
Canon kompakt sınıfında çok başarılı makineler üretiyor. Bu modelde de hem manuel mod var, hem de güzel bi zoom aralığı var ki (28-392), bence kompakt makinede önemli bir ayrıntı bu. Ama canon'un pozlama aralığı 15 saniye - 1/3200...15 saniye çok çok nadiren de olsa yetersiz gelebilir.
Ama (normalde hiç sevmediğim bir marka olmasına rağmen) Panasonic 25mm geniş açısı ve GPS'iyle kulağa hoş geliyor. Zoom aralığı da hiç kötü değil (25-300). Enstantane aralığının 60 saniye gibi uzun bir süre olması da size yeni denemeler konusunda destek verebilir.
Her iki makine de f3.0 civarında diyafram açıklığı veriyor. Her ikisinde de titreşim önleme özelliği var. Zoom aralıkları birbirine yakın. Panasonic daha geniş açıyı görüyor, canon daha iyi yakınlaştırıyor. Panasonic GPS desteği ile fotoğraflarınızı Google Earth'de görmenize yardımcı olabilir. Ama evde çektiğiniz resimleri internete yüklediğinizde de herkes ev adresinizi öğrenmiş olabilir : )) her ikisi de gereksiz derecede yüksek megapikselli makineler. Minicik sensöre 14 mp yüklemenin ne anlamı var bilmiyorum. Markalar bir yandan "mp önemli değil, önemli olan kalite" diye bağırıyor, diğer taraftan bir çok insanın sadece anı fotoğrafı çekeceği ufacık bir makineye bir çok DSLR'den daha yüksek mp sıkıştırıyorlar! Neyse...
GPS sizin için önemliyse, mesela çok geziyorsanız, doğa fotoğrafları çekecekseniz, Panasonic derim. Yok değilse, Canon derim...ikisi aşağı yukarı eş değerde makineler. Tabii kağıt üzerinde. Görüntü kalitelerini bilemiyorum. Ama canon'a kefil olabilirim! Canon kompaktta çok iyi gerçekten...