15 yıllık bir tecrübem var gore-tex malzemelerle ve musadenizle bir iki tecrubemi paylaşmak istiyorum sizle.
Bu 15 yıllık zaman zarfında dudunebileceginiz en zor şartlarda kullanma şansım oldu, çorabından, botundan parkasindan eldivenine ve daha şimdi aklıma gelmeyen birçok malzemesini kullandım.
Çok fazla detaya girip uzatmadan sunu söyleyebilirim. Gore-tex malzeme eğer hareket halindeyseniz yük taşıyorsanız sırtınızda size normal malzemelerden çok büyük bir fayda sağlamaz. Dikkat edin sağlamaz demiyorum, çok fazla sağlamaz. Onlarca değişik Bot denedim, daha ayağımı küp kuru tutan Bot görmedim. Bot geçirmese pancodan dökülen yağmur suyu Bot'a yukardan girer ve dışarı çıkmaz, normal Bot giysen en azından o yukardan girenleri atar
şahsen kendim Bot'un ortopedik yapısına ve taban kalitesine bakarak alırım. Gore-tex olmuş olmamış umrunda olmaz eğer faaliyet esnasında kullanacaksan. G-T kabanla yağmur altında sırtınızda çanta varken yokuş yukarı yürütünüz mü hiç ? Yuruduyseniz nasıl terden sirilsiklam oldugunuzu hatirlamissinizdir. Sahsen kendim eğer varacağım yerde uzun mola durum varsa asla G-T mont yada panco giymem yağmurlu havalarda. Polar montumun icine P.P. İcligi giyer vururum sırtıma çantamı yürürüm. Belki islanirim yağan yagmurla ama en azından terlemem deli gibi. Terledikce su kaybım ve mineral kaybım hat safhada olacaktır ki bunu arazide hiç istemem. Tabi böyle ıslak yürürken molaları çok kısa tutmalıyız, yurudukce usumeyiz ama durduğumuz yerde molayı uzun tutarsak titreme krizlerine girebiliriz. Uzun duracaksakda G-T malzemeyi üstümüze geçirip rüzgardan korunmalıyız. İcligiz bizi oldukça korur rüzgar gelmediği sürece.
Peki G-T malzeme neden çok yaygın ve çok tutuluyor, doğada herkes benim gibi rahatsız degilki
millet sosyete tarzı seviyor, yağmuru gordumu mola, kısa yürüyüşler vs... Bu tarz hareketlerle sınırlı ise faaliyetleriniz kesinlikle öneririm. Fazla hareket yoksa faydalıdır uzun lafın kısası.
Kanada arama kurtarma okulunun özdeyişi ile bitireyim
"Terle ve öl"