Ynt: Grand Cherokee İçin 4x4 Lastik Ebatları ?..
Çok teşekkür ederim....
Bende 95 Grand Cherokee 5.2 için servis kılavuzu var...
Bu jant bilgileri ordan. Sayfanın linkini kaybettim, bulamıyorum. Zaten pdf idi, bilgisayarıma indirmiştim.
Pdf ekranlarını buraya koymayı beceremedim. Bunun yöntemini biri öğretse iyi olur aslında...
Bende Pdf sayfayı oturdum Excel' de aynen yeniden çizdim buraya koyabilmek için..
Sonrada jpg' ye çevirdim felan fişman ;D
[attachment=1]
Ben sadece iki jant biliyordum Grand Cherokee' ler için...
Düz sade bi alaşım jant. 4 kalın kollu. 4.0L ZJ' ler için.
Bide benimkinden, türbün jant tabir edilen, içi çapraz kafes kafes olan, çitf renkli. bazı yerler altın sarısı, bazı yerler mat krom....
[attachment=2]
Oysa yukarıdaki tabloda 5 çeşit var...
İkinci sıradaki yedek lastik. Mini Spare....
5. satırdaki bayağı ayrılıyor isim olarak... Luxury Aliminium Painted Pocket. Benimki olmalı.
Benim aracım Limited versiyon. En donanımlı olanı. Bi de Orvis var, sınırlı sayıda üretildi. Jantları aynı zaten.
Jant fotoğrafında, jantın iç yüzeyindeki painted pocket' ler beyaz gözüküyor. Doğrudur. Benim jantlar maalesef tek renge boyanmış. Ama bazı yerlerde kalkan boyalardan altın sarısı boyalar gözüküyor. Bu yüzden jant peşindeyim zaten. Benden detaylı jant fotoğrafı istemiştiniz görüşmemizde, gerek varsa yenisini çekerim.
Bu 1.25' in yanında inch birim işaretleri var " 1.25'' "
Off set "pozitif 1.25 inch ise": Jantın araca bastığı/temas ettiği yer, jantın/lastiğin dik ortasından geçen eksenden 3.175 cm dışarıda. Yani, jant lastiği dışarı çıkartan (negatif) - ET(off set) ' li değil. Aksine lastiğin ortası, bijonların kafasının oturduğu yerden hemen hemen (bijon altı alaşımın et kalınlığıda var) 3.2 cm içeride.
[attachment=3]
Jantın fotosunu incelediğimde de böyleymiş gibi sanki... Siz ne dersiniz?
(aslında sizin dediğiniz Et +12 20 arasıda aklıma yatıyor. Bu 1.25 inch olmayabilir. Cm olabilir. Yani 12.5 mm. Buda sizin değerinize yakın zaten.
Ama yanına inch ( '' ) işareti koymuşlar. Biliyorsunuz bu Amerikalılar ve İngilizler inatla metric kullanmıyor hala
)
Eğer bu yazdıklarım doğru ise, şu an üzerindeki lastikleri (negatif) -50(mm) ET değerli bi janta takarsam, lastikler şu andaki haline kıyasla 50+32= 82 mm (8.2cm) dışarı çıkacak.
Doğru mu?
CDM-SUBARU' Alıntı:
....................
5*114,3
göbek 67,1
1/2 unf somun
ET değeri 12-20 arası
12-20 arası diyorum,çünkü;
Jantın markasına modeline bağlı olarak Et değeri oynıyabilir.Bu tamemen jantın modelinin yapısı ile ilgilidir.
Ama yanılmıyorsam fabrika yada referans değeri olarak ET 15 tir.
.....................................................................................
Verdiğiniz yeni jant bilgileri ile ilgili olarak ise;
Evet,ilk satır hangi jant ise,takılması gereken bijon-somunun bilgisini veriyor.
1/2 somunun kalınlığını 20 ise kafayı gösteriyor olmalı ama,20 kafa olmaz diye biliyorum.(aslında en iyisi,o bilgiyi gösteren linki bana bir atın,birden ordan bakıyım ben )
Evet, 7x15 ise..... 7" jantın genişliğini 15" ise jantın çapını temsil eder.
Evet,5*4,5" ise bildiğimiz 5*114,3 ü temsil eder,yani delik sayısı ve aralıklarını...
offset ise... 1,25" ise 31,75 mm ye mukabil gelir,yani ET 32 değerine denk gelir.(eğer başında ( - ) yoksa )
İşte burda önemli bişey var,eğer jant üreticisi sizin araç için bu model için bu aplikasyonları verdiyse sıkıntı yok.Çünkü benim yukarda referans olarak veridğim bilşgi evet önemli ama,burda asıl olan jantın modelidir.Yani jantın modeline göre ET değerleri oynıyabilir.Fakat 32 likl bir değerde az değil.Tekrar ediyorum,üretici bu jant için olur verdiyse sorun yok.
"...Bijonların ortasındaki deliğin nasıl bi önemi var. Ölçülendirmesi nasıl?"
Bu cümleyi anlamadım ben,nasıl yani.Bijonda deliğin ne işi var,bijonla somunu karıştırmış olmıyasınız sakın?
Yoksa janttaki deliklerdenmi bahsediyosunuz.Ben bişey anlamadım,kusra bakmayın
Yormak ne demek,rica ederim.
Eğer, biraz olsun katkım olduysa ne mutlu bana
Eklediğim resmi servis kılavuzu görselinin sol tarafında, Wheel Lug Nut Discription' unda, 1/2 X 20 with 60 Cone yazıyor. 20' nin ne olduğunu bilmiyorumki
siz kafa demişsiniz. Kafa derken ? ???
60 Cone olarak kastettiği göbek ölçüsü ise, siz 67,1 göbek demişsiniz. Hangisi doğru?
60 veya 67,1 sayılarının birimi nedir. Bu ölçülere göbeği kumpasla ölçerek ulaşabilir miyiz....
67,1 mm göbek çapı ise mantıklı gibi.... 6.71 cm eder...
60mm isede mantıklı ama her biyerde inçh minç kullanan Amerikalılar neden burada metric kullansınki? ???
60' ı. 6 inch olarak düşünelim. 6X2.54=15.24cm ederki, buda jant göbeği için büyük bi rakam gibi.
60 Cone demiş. Bu 60, bijon diş sayısı veya bijonun diş aralıklarının ölçüsü veya bijonun uzunluğu veya kafanın altındaki havşa değeri olabilir mi?
"Bijonların ortasındaki delik" derken, bütün bijonların tam ortasındaki büyük deliği kastetmiştim, yani jant göbeğini
bu konuda yeniyim, terimleri, ifadeleri bilmiyorum.
Göbek denince, benim aklıma çenemden aşağı doğru baktığımda gördüğüm kocaman şeyden başkası gelmiyor ;D
Esas siz kusura bakmayın....
Alacağımız jantın göbeği araca büyük gelirse, deliğin içine veya araçtaki karşılığına bilezik gibi bişey takıyorlar. Bu sağlıklı bi uygulama mı?
Verdiğim bilgileri yanlış ise yorumlar mısınız, düzeltir misiniz?
Bunlardan sonra, söylediğiniz Et değerlerinde, bijon göbek v.s. ölçülerinde değişiklik var mı?
Yıllarca cahil esnaf tarafından kandırıldık. Sıkça paramız, vaktimiz ve sinirimiz heba oldu. Hatta bazı vatandaşlarımız satılan/yapılan bilinçsiz alışverişler yüzünden kanından, canından oldu. Bildiğim kadarıyla trafik kazalarında kaybettiklerimizin sayısı terördekinden fazla
Aslında toplum bilinçlenmeye, öğrenmeye bu kadar kapalı oldukça, cahil kalmakta inatçı bu topluma yanlış ve kalitesiz hizmet ile mal sunan düşük kalitede esnafta müstahıktır diyorum bi yandan...
Siz ve sizin gibi paylaşımcı, kaliteli, bilgili ..süpper.. insanlar olmasa hala yanlış alışverişler ile canımız yanmaya devam edecek...
Yeniden binlerce teşekkürler...
Saygılarımla...
sağlıcakla...