Ynt: Hafta Sonu Başıma Gelen
Merhaba,
Yaklaşık iki aydır, günlük olarak 2.5 düz dizel Defender kullanıcısıyım. Günde 40 - 100 km. arası yol yapıyorum. Aracımda turbo yok ama benim de başıma başka bir şekilde şöyle bir olay geldi:
Aracımı yeni satın almıştım, ilk full depo mazot ile km hesabı yapıyordum ve 642km.'de çeyrek depo benzin var görünürken yolda kaldım ;D ( meğer yakıt bitmiş ve hava yapmış ) yağ pompası - yakıt pompası ( BOSCH dizel pompa takılı ) komple bakımdan geçtikten sonra ( ben ve ustam yakıta hiç bakmadık ) en son durumu anladık. Ustam pompaları topladı, yakıt pompası ayarlarını ve yaylarını değiştirmiş daha da az yaksın diye. Araca mazot koyduk ve saat gibi yine çalışmaya başladı araç. Ertesi gün, bol yokuşlu dar sokaklarda, bir ve ikinci viteslerde ilerliyordum.
Düz yolda tam vites değiştirirken, ayağım gazda değilken araç birdenbire yüksek devir çevirmeye başladı ( refleks olarak arkama baktım gelen var mı diye ) birde ne göreyim: egsozdan çok yoğun bembeyaz duman atıyor, anında kontağı kapadım ve araç herhalde 30-50 sn. daha yüksek devir çalıştı ve stop etti. ( o anki ruh halimi ve düşündüklerimi tarif edemem )
Hemen ustamı aradım, bulunduğum yer Etiler'di ve Maslak'tan ustam uçarak geldi ;D motor üzerindeki yağ kapağını söküp marşa basmamı istedi. İlk marşta araç saat gibi çalışmaya başladı ama yine biraz beyaz duman atıyordu. Ustam: yakıt pompası ayarlarını dün değiştirdiğini fakat sabah ben aracı teslim almadan önce motor yağ basıncını, tekrar saat takarak ölçmediğini ve ayarlamadığını, durumun kendi hatası olduğunu, hiçbir problem olmadığını, yüksek yağ basıncı nedeni ile silindirlere yağ kaçtığını, beyaz dumanın sebebinin bu olduğunu, kontağı kapatmama rağmen çalışmanın da sebebinin bu olduğunu söyledi. Önde ustam kendi aracında, ben arkasında sabah sabah bir güzel Etiler'i sinek ilacı kıvamında beyaz dumana boğarak Maslak'a gittik. Ustam yağ basıncını ayarladı ve Defender'ım yine saat gibi çalışmaya devam etti ama yaklaşık 2 hafta ben sürekli aracı dinler, sürekli paranoyak şekilde sesleri takip eder oldum.