Hipotermi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tarkan72 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,624
Ynt: Hipotermi

Sevgili Talha,keşke sana Sarıkamıştan 100 sene sonra askerimizi daha teçhizatlı ve kar,dağ operasyonları konusunda daha adapte ve işi bilen,asfaltın kenarında tatbikat yapmayan,orada hayatta kalacak değil orada yaşayabilecek ve oraların hakimi olacak(savaşmanın mantığı budur) hazırladığımızı söylesem,ama kral çıplak dostum.Ve yazık ki bu basına dağıtılan bir kare.Biraz erkene almak zorunda kalarak fotoğraftan devam edelim;
Dağa nasıl çıkılmaz,hipotermiye nasıl yakalanırım;Numara 7
Dış katman olarak verilen giysi intikalin ilk 100 mt sinde kullananı sırılsıklam yapacak kadar hava geçirmez,nefes almaz Ankara dikimevi productions bir felaket...İnanılmaz şirin beyaz düğmeleri ve koltuk altına açılmaya çalışılmış deliklerle bu terleme halledilebilir gözükmüyor.Kapşon kısmı;hadi bi de kapşon dikelim şirin olsun tadında yapılmış.Kol kısmındaki büzgü bant fena durmamış ama tozluklara odaklandığında tozlukların kumaşının aynı hayret özellikli kumaş ve üstten damarlara bası yapan ve dolaşımı yavaşlatan bağcık sisteminin kullanıldığını görüyorsun.Ve sevgili
Talha daha pamuklu elbise,burada görünmeyen ama standart ve yanlış uygulama olan pamuk atlet üzeri yün atlet,kafa bölgesindeki inanılmaz kötü özellikli şapka(ki yerinde polar bir balaklava bile olabilir ve acaip güzel kullanılır ve hızlı kururdu)Moralini bozmamak adına Türkiyenin nasıl bir tekstil devi olduğunu,kaç ülkenin askeriyesine soğuk iklim işleri yapabildiğini,nasıl kötü dağ operasyonu tecrübelerinin olduğunu(sarıkamış),kaç yıldır bu bölgelere(kuzey ırak) planlı girip çıktığına,ve ne kadarlık bir bölgemizde dağların ve zor şartların bulunduğuna değinmeyeceğim.Ne de goretex dağıtılmış personelin gerekli bakımları adam gibi yapamadıkları(porları açık tutman için özel şampuanıyla yıkaman gerekir,delikler-porlar kapanınca gerisi hikaye olur) veya doğru dürüst bir hipotermi bilgileri olmadığı için dağlarda sıkıntı yaşadıklarını.Dağda intikal saat 1-2 de başlamalı 7-8 civarı bitmeli,güneş çıktığında vıcık karda yürümek iş değil.Gece saatleri dezavantaja değil avatajıyla kullanılmalı.
Ekte 6 gün savaşlarıyla dağlara sahip olan ve (ki bu kadar genişlemek onların da planı dahilinde değilmiş,bunu belgesellerden izledim)50-60 senelik bir ortadoğu ülkesinin askeri intikal halinde.Nedir gözüne takılan,oynat Uğurcuğum;kar kazması,polar,goretex,kar ayakkabısı(vibram taban),tozluk,kütüklükler ana donanımı sıkıştırmayacak şekilde adam gibi ayarlanmış,gözlükler kardan olan yansımayı bloke edebilen ama görüşü sınırlamayan ve hareketini azaltmayan tipte,cildin yanması ve güç kaybına yol açmasını önlemek için güneş yağları kullanılmış,kar başılığı baklava var ve intikalde yukarı çekilmiş,burada iyice zumlayınca çıkıyor,polar eldivende tetik parmakları hissetsin atışlar kaymasın diye ayrılma mevcut,batonlarla yükler zemine güzel dağılıyor,iz açma ve izi takip konuları oturmuş ve bu adamlar dağla ilgili bir trajedi yaşamamışlar,doğru dürüst dağ operasyonu da yapmamışlar,tamamen sınıra yakın bu coğrafyada askeri dinleme tesislerinin güvenliğini ve gözleme tampon görevini hayatta kalarak değil ama ortamları lehlerine çevirerek ve dominant bir şekilde orada varlıklarını oturtarak kullanıyorlar...
Hipotermi bir noktasından tutup kaldırcağımız bir ağaçtan çok bütüncül yaklaşımı gerektiren bir konu.Benim hiç acelem yok,konumuz kapatılmadığı sürece adım adım anlatmaya ve hatalarımızı yazmaya,çözüm yolları göstermeye devam edeceğim...Artı ben de bir kere frost bite(soğuk ısırığı)ayak parmaklarımda artı hipotermi yaşadım,ama sanıyorum tüm nöronlar daha iyi çalışmaya başladı ....Saygılarımla.

Etiketler