Ynt: İkinci El Xtrail; Olmayan Katalitik Konvertör Çelişkisi ?..
cem50, xtraili aldıım, düz boru yerine düzgün bir susturucu taktırdım adamın elinde katalitik konvertör olmadığı için. zaten lpg takacağım için çokta önemli değil karbon monoksit miktarındaki artış.
dün akşam üzeri yağ değiştirdim, ancak şaşkın eleman yağ kapağını takmadığından motor kaputunun içi yağ oldu .bizde basınçlı sıcak su ile temizledik. aynı zamanda bu işlemden önce balata spreyi ile gaz kelebeğinide temizlemiştik. daha önceki arabalarımda olduğu üzere leş gibi duman attıktan sonra normale döndü. öncesinde de sonrasında da hiçbir problem hissetmedim araçta. ancak yola çıkıp hızlanınca motor ışığı yandı. bugün kontrole götürdüm. obd p0420 hatası okuduk. katalitilk konvertör verim değeri eşikten düşük gibi bir çevirisi var açıklamanın. sildik geri geldi birazcık hızlı devirli kullanınca. yeniden sildirdim sakin kullandım hata geri gelmedi. carbon clean yaptırdım.diğer bakımlarım yaptırdım bujileri aynıları ile değiştirdim, yola çıkıp biraz sıkıştırınca ışık yandı. yine cihaza taktık aynı kod. sildik. eve geldim 25 km.hiç sıkıştırmadım ışık filan yok.
şimdi araştırma yaptım.
bu hata katalitik konvertör eskiyince, egzos gazı alakasız biryerden kaçıyorsa, önceki ve sonraki oksijen sensörlerinden biri yada ikisi bozulmaktaysa ortaya çıkarmış. ben arabayı almadan önce satıcıdan habersiz bir vakitte gitmiştim ışık yanmıyordu. sonra başka biir gün gittim arabayı alıp 10 km kadar test ettim çeşitli devir aralılarında. aynı gün 1 saat sonra nissan yetkili servisinde cihaza bağladık ve sorun okunmamıştı. dün aracı satın aldım egzosçuya gittim susturucu taktırdım iş yerime döndüm toplam 50 km yapmışım ışık flan yoktu taki biz motoru yıkayana kadar. araç 121ooo km de.
ne dersiniz sorun ne olabilir?