İzmit'teki Fettah Usta'da Köfte

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,869

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Milliyet-Cumartesi'den alıntıdır.
Cavid Sezen


Ali Rıza Kardüz
İzmit’teki Fettah Usta’da köfte
16 Mayıs Cumartesi 2009

Bana rahmetli babamın anlattığı Köfteci Fettah 1948’den beri yerinde duruyor. Bu küçücük dükkanda yediğiniz köftelerin tadı damağınızda kalır

Sayın okuyucularıma bugün İzmit’teki bir köfteci dükkanını anlatacağım. Köfteye meraklı iseniz Köfteci Fettah’a mutlaka uğramalısınız.
Köfteci Fettah’ın methini yıllar önce rahmetli babamdan duydum. Babam işi icabı İzmit’e gidip geldiği dönemde Fettah’ın köftesini tatmış. Dışarıda köfte yemeye karşı olmasına rağmen dükkanın temizliğini ve köftenin lezzetini öve öve bitiremezdi.
Biz o yıllarda Ankara’da oturur, tatil için İstanbul’a gelir giderdik. Bu seyahatlerden birinde babam bizi Köfteci Fettah’a götürdü. Ailece bayıldık. Benin gibi köfte meraklısı olan kızım (o zamanlar küçücüktü) Fettah’ın köftelerini pek sevdi. Farklı mekanlardaki köfteleri Fettah’ınkilerle karşılaştırarak değerlendirme alışkanlığı edindi.
1948 yılında İzmit’te açılan köfteci dükkanı hâlâ yerinde. Köfteci Fettah’ın ocağı aynı köşede yanıyor. Ocağın başında 40 yıllık köfte ustası Dilaver Çalışkan duruyor. Köfteci Fettah’ın dükkanının sahibi değişti ama ne mutlu ki sahibinin değişmesine rağmen köftenin tadı değişmedi.
Baştan anlatayım. Fettah Öven aslen (Doğu Makedonya’nın en büyük şehri olan) Dramalı. Göçmen olarak İzmit’e geldiğinde, o zamanlar şehrin içinden, ana caddenin ortasından geçen demiryoluna çıkan sokakların birinin başında ufacık bir dükkanı kiralayarak orada köftecilik yapmaya başlamış.
Köfteci Fettah efendi, köftede kullandığı dana etini kendi gibi Dramalı olan Selahattin Birgül’ün Altın Kasap’ından alırmış.
Köfteci Fettah’ın köftesinin özelliği lastik köfte değil, “tükürük köfte” denilen, ete bayat ekmek içi karıştırılarak hazırlanan, soğanı ve baharatı hissedilmeyecek kadar az, ağızda nerede ise eriyen tür köfte olması.
Fettah Öven ölünce oğlu Ferruh Öven baba mesleğini sürdürdü. Ferruh Öven sağlık sorunu ile karşılaşınca dükkanı, kuruluşundan beri et aldıkları babasının dostu Selahattin Birgül’e devretmiş.

8-10 kişilik bir dükkan
Köfteci Fettah’ın dükkanı ufacık. İçeride en fazla 8-10 kişi oturarak yemek yiyebilir. Kapının önünde kaldırım üzerindeki iskemlelerde de ancak o kadar müşteri oturabilir.
Sabahları saat 8.30’da çorba servisi başlıyor. Tavuk suyu ve mercimek çorbanın kasesi 2 TL. Çorba servisi bitince, akşamüzerine kadar gün boyu köfte-piyaz için gelenler ocak başında sıralanıyor. Bir porsiyonda sekiz parça köfte var. Köfte ekmek 5 TL. Piyaz 2,50 TL. Tel kadayıfı 2,50 TL.
İsteyene kuzu şiş de yapıyorlar ama bana sorarsanız kuzu şiş yemek için Köfteci Fettah’a gidilmez.
İzmit’e son gidişimizde pişirilmiş köfteleri, servis sorumlusu Ahmet Sevik bir kaba doldurdu. İstanbul’a getirdik. Buzlukta sakladık. Azar azar çıkartarak elektrikli ızgarada ısıtarak yedik. Lezzeti, İzmit’te dükkanda yenilen kadar olmasa da gene de güzeldi.
Yolunuz İzmit’ten geçer ise Köfteci Fettah’a uğrayınız. Köftelerin lezzeti damağınızda kalacak.
 

Etiketler
Ynt: İzmit'teki Fettah Usta'da Köfte

Tam yeri neresi bir tarif edermisiniz
 

Ynt: İzmit'teki Fettah Usta'da Köfte

namfa' Alıntı:
Tam yeri neresi bir tarif edermisiniz
Yürüyüş yolu (eski demir yolu) üzerinde barların bulunduğu sokağın basında sağda.
 

Ynt: İzmit'teki Fettah Usta'da Köfte

Hele birde taze ekmek ile beraber yerseniz ki...... Offf offf, yemeyen arkadaşarımız mutlaka burada bir köfte yesinler, ayrıca şunu da belirtmek isterim, hayatımda Türkiyenin her yerinde köfte yedim ve yanında piyaz mutlaka, ama burada ki piyazı ömrümde yemedim. Muhteşem....

ŞİDDETLE TAVSİYE OLUNUR.

Selamlar.