Ynt: Jeep'ler Geyşadır...
GB'nin amacı kabalık değil... o yüzden, bir yazıyı yazarken 2-3 kez düşünüyorum... özellikle de bu araç seçimi konusunda... ama şu Geyşa yakıştırmanız ve Jeep marka araçların herşeyi yapabildiği kanısındaki inancınıza yönelik olarak bu yorumu yapmak zorunda kaldım. Siz de cevabınızda belirtiyorsunuz ki, yeri geldiğinde basit bir araç bile pahalı ve/veya yüksek motorlu ve/veya çok bilindik bir markadan daha avantajlı konuma geçebiliyor.
2.5lt araçla 5.2lt'lik aracı karşılaştırmıyorum. her motor kendine. Kimse adına konuşmak niyetinde değilim. O nedenle, cevabınızı bana yazdığınızı umuyor ve yapmadığım bir genelleme için bu karşılaştırma ile ilgili cümlenizi kabul etmiyorum. O konuyu başka Jeep ya da LR severlerle konuşabilirsiniz. benim aracım nacizane 2.4lt tdi motora sahip... v8 araca lpg kullanmıyorum.
o Cherokee aracın ileri geri yapabilmesi güzel bir olay, aksi takdirde kendini kurtaramayacaktı. çok katlı derken de yükseltilmiş demek istemiştim. İri lastik ve lift kit ile bile ön tamponu vuruyorsa, a) o anki arazi koşulları o araba için uygun değil b) şoför aracını nasıl kullanması gerektiğini bilmiyor, demektir.
Eminim Jeep'in bir çok marifeti mevcuttur... Genelde 5-10 arkadaş geziyoruz. Arkadaşlarımdan bir tanesi de Jeep Rubicon 5 kapı 2008 model araç kullanıyor. AT lastik ve sıfır modifiye ile gayet başarılı ilerliyor. Ama, GB'de yaşananlar konusunda iki sıkıntım var, Jeep markası ile değil:
- Adı geçtiği için Jeep de dahil olmak üzere; birçok marka/model 4x4 araç sahipleri araçlarını modifiye ederek araziye sokuyorlar. Eğer bir marka gerçekten fabrika çıkışı olarak araziye yatkınsa, bırakın o iri lastikleri, liftleri, heavy duty parçaları; araç ilk çıktığı günkü haliyle birçok işlevi yapabiliyor olmalıydı. Demek istediğim de bu, o videodaki Suzuki'de lastik bile yok. Ama kullanıcılar abartılı araçları ile en iyi offroad kabiliyetine sahip oldukları halde, sanki o araç (fiziksel olarak o araç, aynı markanın yeni/sıfır modeli değil) doğuştan o yeteneğe sahipmiş gibi konuşuyor.
- Yine Jeep de dahil olmak üzere; kullandığımız arabalar, cep telefonu, bilgisayar, ev vb bir meta. Bu metanın insanlar üzerinde sınıflaşma, farklılaşma ve maalesef atışmaya yol açıyor olmasını kabullenemiyorum. Amaç off-road mu yapmak, yoksa kimin elindeki şeker daha tatlı onu mu tartışmak?
Gerçi günümüzün otomotiv sektörü çok da başarılı bir konumda değil. Artık birçok marka birleşerek ayakta kalabiliyor. Bugünün en popüler araçları, yarın ufak bir Çin ya da Hindu şirketinin eline geçebilir. Bkz. LR. Ne olacağı belirsiz. Bugünkü gazetelerde Chrysler'ın (doğal olarak Jeep'in) satılacağı haberlerinin yalanlanması ile dolu. LR'nin satılışı da böyle başlamıştı. O nedenle; marka / model tartışmaları bana anlamsız geliyor. Her aracın diğer bir marka / model araca göre avantajları ve dezavantajları var, şüphesiz.
Diğer videoları da seyredeceğim. Önce bir kahve molası. Görüşmek üzere.