KARAVANİST KARAVAN VE EKİPMANLARI FUARI
10-18 Ocak 2026 Tarihlerinde Tüyap'ta Gerçekleşecek Fuar İçin Ücretsiz Davetiyelerinizi Hemen Alın!
*Davetiyeler sınırlı sayıdadır.
Artık bir zaman bir kampta karşılaşırsak bir yemek ısmarlarsınız. Sizi ek maliyetten kurtardım.
Sadece kalorifer açtığınızda sıcak su temininde içerisi en düşükte çok sıcak oluyor mu yoksa iadere edilebilir mi, sıkıntı yaşıyor musunuz onu paylaşırsanız sevinirim
Henüz deneyemedim maalesef. Arada kampa gidemedim. Fakat sistem sıcak havanın deponun ortasından geçirilmesi şeklinde çalıştığı için, 220V verimi sağlamayacağı muhakkak. İçeriye verdiğimiz hava muhtemelen 30 derece filan olacaktır, bu hava suyun soğukluğunu ciddi şekilde kırar elbette.
Yani, sonuç itibariyle iş görür gibi. Yaz sıcağında belki çok açamazsınız ama bahar aylarında falan sobanın açılması içerisi havasında çok kötü bir etki yapmaz diye düşünüyorum.
Tunçmatik 1000va regülatör hem fiyatı uygun, hem de ağırlığı (2,66 kg - 290 TL) karavan grubunda önerilen bir regülatör vardı onun ağırlığı 16 kg ve fiyatı 890 TL civarı idi.
Bu tunçmatik benim işimi görür mü acaba? 300W görünüyor boiler. üstüne bir de dometic buzdolabı var.
Başlık uzun zaman önce açılmış ama forumda yeni olduğum için öncelikle şimdiye değin ilgi alanım üzerine yazılmış tüm konuları okumaya çalışıyorum. Karavan hakkında en ufak bir tecrübem yok onu baştan belirtmeliyim.
Ben amatör radyocuyum ve özellikle contest dediğimiz tüm dünya çapındaki uluslararası yarışmalara girmek en büyük keyiflerimden birisi. İstasyonum 100W çıkış gücünde ve İzmir, Çeşme, Ildır mevkiinde. Yarışmalar genelde kışın olur. Bulunduğum yerin köy şartlarında olması, kış mevsimi içinde yarışmaların yapılması, deniz kenarı, hava, meteorolojik şartlar, şiddetli rüzgar ve yağmur gibi nedenlerle 220V olarak çektiğimiz elektriğin voltajında hatrı sayılır bir dalgalanma yaşıyorum. Kesintiler de cabası. Bizim radyolar 12V ile çalışmakla birlikte gelen 220V elektrik hem bilgisayarı, daha sonra 12V / 30A'e dönüştürülerek hem radyo istasyonunu, hem de kule üzerinde bulunan sabit antenin rotorunu çalıştırır. Ani voltaj değişikliklerinde bilgisayar ve radyo kendini resetler. Bir yarışmada voltaj değişimi sonucunda böyle bir şeyle karşılaştığımızda sistemi yeniden çalışır hale getirmemiz yaklaşık 7, 8 dakika alır ki, bu zamanda kaçırdığımız konuşma süresi bizi bir hayli gerilere atar. Hele bu işin yarışma sırasında defalarca olduğunu düşünürseniz, iş saç baş yoldurur hale gelir. Ben şöyle bir çözüm buldum, benzerini karavanınız için düşünmez misiniz?: 220V elektrik önce 1.5kW lineer UPS'e giriyor ve dağıtım onun üzerinden yapılıyor. Şu an hiç bir sıkıntım yok. Yarışma sırasında UPS'in rölesi defalarca klik sesiyle açılıp fan çalışmaya başlıyor, sistem aktif hale geliyor ancak biz işimizi sorunsuz hallediyoruz. Elektrikler kesilirse bu sistem beni en az 45 dakika backuplayacaktır diye tahmin ediyorum. Sonrasında elektrikler gelmezse 2.6 kW benzinli jenaratörüm var. Bunun radyo için iki sıkıntısı var: 1. Yaklaşık 50 dB civarındaki gürültüsü. Bunu bina dışında tutarak zaten çözüyoruz. 2. 40m bandında elektromanyetik gürültü oluşturması. Bunu da UPS hallediyor! Örnekte geçen regülatörün 16Kg olduğu düşünülürse bence mantıklı bir alternatif. Ayrıca 1.5kW backup imkanı da var. Sizin bu paylaşımınız ve yaşadığım kır tecrübesinden sonra ben ileride alacağım karavan sistemi için ciddi ciddi düşünmeye başladım bile. Selam ve saygılar. Karavanınızla, sevdiklerinizle keyifli, uzun tatiller dilerim.
Otomatik sigorta düşük voltaj tespit edip atmaz, çekilen akıma göre ısınıp çalışır (atar). Tipine göre çok yüksek akımda (kısadevre vb) ve/veya aşırı akımda (düşük voltaj nedeni ile normalden fazla akım çekmek sureti ile) atar. Düşük voltaj probleminden tek kurtuluş yolu regülatördür. Mesajların birinde regülatörün zamanla korumaya geçe geçe arızalandığı yazılmış. Bu tip arızanın önüne geçmenin yolu ihtiyacınızdan çok daha fazla büyük güçlü regülatör veya jeneratör almaktır.
Düşük maliyetli bir voltmetre ile bağlantı noktanızı ölçün ölçtüğünüz değer 200V un altında ise regülatörde olsa bağlantıyı kullanmayın.