Önce 15-20 okka domati toplanır,çekirdekleri ayıklansın diye özel aletlerden geçirilir.(ki bunlar genelde modifiye edilmiş et kıyma makinalarıdır. ) Bir yandan havuç,soğan,samsak rendelenir,böber kıyılır,malzemeler plastik bakırlara konulup özenle açık havaya kurulmuş içi kalaylı dışı kurumlu Lutenitsa tavasına götürülür. Önce domatesler,sonra diğer malzemer ilave edilerek karışım saatlerce bıkmadan,usanmadan karıştırılır.
Karışım kendine özel kıvamı alınca tava ateşten alınır,lutenitsa burkanlara boşaltılır,sonra tekrar kaynatılır.
Lutenitsa yapmak, göçmenlerin vazgeçilmez ayinlerindendir. Dışarda hazır satılan ve maailiyeti daha düşük olan salçaları kesinlikle alıp tüketmezler , lutenitsanın o büyülü tadını hiçbirşeye değişmezler.
Özellikle kışın sofralarından lütenitsayı eksik etmezler. Sıcak bir dilim ekmeğinin üzerine sürülmüş bol lutenica gibisi yoktur.