Motorlu Taşıtlar Vergisini Ödemeden Okuyunuz

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan okyt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,005

okyt

Nasılsan, öyle gel..
Yer
istanbul
Daha önce paylaşılmadığını düşünerek paylaşmak istiyorum..

Otomobil vergisine hem zam hem indirim

YAKLAŞIK 14 milyon taşıt sahibini ilgilendiren “2011 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifesi”, belli oldu.

Etiketler
Ynt: Motorlu Taşıtlar Vergisini Ödemeden Okuyunuz

Adım Adım Motorlu Taşıtlar Vergisi iadesi

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu 5. Maddesine dayanılarak çıkartılan 14.12.2004 tarihli 2004/8327 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince; 1.1.2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, indirimli MTV uygulaması başlatılmıştır.

Tüketiciler Birliği siz değerli tüketiciler için MTV indirimine hak kazanan araçları tek tek tespit etmeye çalışmıştır. Ancak, listenin tam olarak doğru olduğunu iddia edemeyiz. Bu sebeple, aracınız listede gözüküyor olsa dahi, ruhsatında panelvan, kamyonet, minibüs vb. işli ise indirimden yararlanamıyorsunuz demektir. Bunun yanında aracınız listede gözükmüyor olsa dahi, belirttiğimiz adımları tek tek takip edip aracınız için MTV indirimini kontrol etmenizde fayda vardır. MTV araç raporunu indirmek için tıklayınız.

Uygulama gereğince, otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri araçlar bakımından ödenecek olan vergi tutarlarının, aracın o yıla ait kasko sigortası değerinin %5’ini aşması halinde, MTV aynı yaş grubunda bir alt kademede bulunan taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanır.
Başvuruyu araç sahibinin yapması gerekmektedir. Vergi dairesi kendiliğinden inceleme yapma yetkisine sahip değildir. Bu uygulama için 5 yıllık zamanaşımı öngörülmüştür. Bundan dolayı, son 5 yıla ait ödediğiniz bütün MTV leri gözden geçirmenizde fayda olacaktır.
Tüketiciler Birliği’nin tespitlerine göre, özellikle 1801-2000 cm3 motor hacmine sahip 4-11 yaş arası otomobillerin önemli bir kısmı fazladan MTV ödemiş bulunmaktadır.
Senelik, yaklaşık 500 TL’nin cebinizde kalmasını sağlayacak uygulama için aşağıdaki adımları tek tek izlemeniz gerekmektedir.

1) Öncelikle, aracınızın 2010 yılı kasko değeri hakkında bilgi edinin.
2) Aracınızın 2005-2009 yılları arasındaki kasko değerini de tek tek tespit ederek not edin.
3) Aracınız için 2005-2010 yılları arasındaki ödediğiniz MTV yi belirleyin.

4) Şimdi, son olarak bütün yıllara ait MTV ile kasko sigortası değerini tek tek karşılaştırın. Eğer bir yıla ait ödediğiniz MTV, aracınızın kasko sigortası değerinin %5 ini geçiyorsa, bir alt kademeden ödemeniz gereken MTV sini o yıl için fazla ödediniz demektir. Misal olarak, 1900 cm3 motor hacmine sahip 4 yaşında (2007 model) bir arabanız olsun. Aracınızın 2010 MTV si 1384TL dir. Eğer aracınızın kasko değeri 27.680 TL den daha az ise aracınızın kasko değerinin %5 i ödediğiniz MTV miktarından daha az demektir. Bu durumda indirimli MTV uygulamasına hak kazanmış bulunmaktasınız. Yani, 1384 TL yerine bir alt kademede bulunan 893TL tutarındaki MTV yi ödemelisiniz.
5) Bu aşamalardan sonra, 2005 ile 2009 yılları arasında fazla ödediğiniz bir MTV tespit ederseniz, en yakın yetkili sigorta acentesine başvurarak aracınız için kasko değer bildirim formu düzenlenmesini talep ediniz.
6) Son olarak, yetkili acente şirketinden aldığınız formla birlikte bağlı bulunduğunuz vergi dairesine düzeltme dilekçeniz ile birlikte başvurunuzu yapabilirsiniz.

http://www.tuketiciler.org/?com=files.read&ID=1&pID=146

ayrıca eğer geriye dönük 5 yılda fazla ödemeniz mevcut ise bunu bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden geri alabilirsiniz...

Özellikle motor hacmi yüksek olduğu için yüksek vergi ödeyen otomobil sahiplerini ciddi yönde olumlu olarak etkileyeceğini düşünmekteyim.

hocam ben aracı 1-2 ay önce almış olduğum için 2010 yılı mtv si satıca tarafından zaten ödenmişti o yüzden geriye dönük 5 yıl hesabım olmayacak
ancak
Aracım için şu anda 2011 yılı kasko değeri 15.541 tl gözükmekte bunun %5 i de 777,05 e tekzbül ediyor oysa mtv tutarı 787 tl bu durumda ben bir alt gurubun vergisinden mi yararlanacağım?

evet dün vergi dairesine gittim dilekçe verdim ve MTV tuterının %5 kasko değerinden yüksek olduğunu söyledim.
2011 mtv vergim 787 liradan 524 liraya düştü(Yıllık) cebe kalan benzin parası olacak :smiley:

önceki sahibinin ödediklerini de alabilirmiyiz? yoksa de get mi derler adama :D

Bu ülkede vergi sistemi yok,o yüzden kör tutuğunu misali,DEVLET neden fazla vergi alır,sonra geri öder...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,645
Kayıtlı Üye Sayımız
170,402
Kaydolan Son Üyemiz
x_ml

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR