arkadaşlar bir çok cevap yazılmış ama sorunun cevabı için hepsi kişisel görüşler, ben size gerçeği yazayım
duster ın alt yapısı, şasesi ve kullanılan motorlar ortaktır
nissan qashgai
renault kadjar
(bazı ülkelerde) renault duster,
burada 4 ayrı marka araçtan bahsediyoruz, eğer aracı 4x2 tercih edecekseniz renault grubu şanzımanını kendisi üretiyor ve kıyamet gibi otomobil modeliyle beraber bu 4 ortak platform araçta da kullanıyor, 4x2 de kullanılan şanzıman heralde 10-15 arabada kullanılıyordur
bu şanzımanı renault seri ve çok yüksek rakamlarda ürettiği için herhangi bir kısıtları yok,
ama 4x4 olan modellerde renault şanzımanı dışarıdan , avusturyalı üretici olan styer (şıtayır diye okunur,özellikle ülkemizde traktörleriyle bilinir, biraz toprakla uğraşan herkes yakından tanır bu markayı), evet styer firmasına şanzımanları yaptırıyor, çünkü aslen traktör üzerine uzman olan bu firmanın 4x4 deki tecrübesi çok fazladır,
renault yeni bir ar-ge çalışması yapıp belkide yüzlerce milyon euro para harcayıp, yine belkide berbat bir şanzıman üretmek yerine, kendini kanıtlamış bir arazi uzmanından şanzıman almıştır, styer firması bu şanzımanı
duster
kadjar
qashgai gibi araçlara vermektedir, bu şanzıman çok daha az sayıda üretilmekte olduğu için ülkemize gelen her 10 araçtan sadece 2 tanesi 4 çekerdir,
4x2 lerde 1. vites normal otomobil gibi çalışıp aracı hareket ettirirken, 4x4 olanların 1. vitesi yok denilebilir, amaç sadece aracı hareket ettirmektir, hatta ben şehir içinde çoğu zaman trafikte 2. de kalktığım oluyor
araç titremiyor bile,
4x4 lerdeki şanzıman 65 le giderken 6. viteste rampa tırmanabiliyor, denenmiştir, dişli oranını siz düşünün
bu sebepten 100 kmde 1 litre gibi daha fazla yakar,
herhangi bir duster bayiisine gidin ve showroom daki araçların oranına bakın, işini iyi bilen satıcılar bunu size anlatırlar, bilmeyenler size 4x2 nin daha çok sattığı için gelmediğini anlatmaya çalışırlar
asıl sebep memlekete giren 4x4 araç sayısı azdır, doğal olarak araç alımı şöyle gelişiyor çoğu zaman
'' 4x4 araç tercih edeceğim'' diyor müşteri,
satıcıdan gelen ''efendim elimizde yok, sistemden bakayım, 20 gün sonra 2 tane gelecek, onlarda şu donanımda olacak, sizin istediğiniz için fabrikaya sipariş açıp 60 gün beklemek lazım'' gibi bir cevap karşısında, müşteride eğer özellikle 4x4 almakta özel bir ısrarı yok ise 4x2 yi alıp çıkıyor
(mesela benim var, kaba kum ve çamurda kullanıp balık avlağıma gidiyorum)
yani uzuncası sebebi budur