emperor03'e çok teşekkürler; zahmet edip araştırma yaptığı için. Aslında iyi oldu çünkü tork için rpm değerini xxxx - yyyy şeklinde bir değer aralığı veren siteler var; ben tam ne olduğunu anlayamamıştım ama biraz araştırınca iş çözüldü:
aşağıda benim veriyi aldığım sitenin görüntüsü (2700 RPM gösteriyor) ve başka bir yerden bulduğum tork eğrisi var.
Ssang Tork eğrisinine bakınca torkun 1700 - 2700 RPM arası 310Nm'de sabit kaldığını görebiliyoruz.
Sayın ince'nin verdiği bilgilerle tamamen uyumlu.
O zaman tork referans değer formülünü şu şekilde güncelleyelim mi?
-1 Ton'a kadar karavanlar için 150 - 250 Nm @1500 - @2250 RPM
-1 Ton üstü karavanlar için 250 - 350 Nm @1500 - @2250 RPM
Araç seçimi (basitleştirilmiş) prosedür:
1) Aracın tork eğrisine bakılacak; stabil tork değerinin başladığı devir değeri baz alınacak: REV1 = 1700.
2) Stabil torkun bitimindeki devir değeri bulunacak: REV2 = 2700
3)Her araç için devir saatinde kırmızı bölgenin nerede başladığına bakılacak. Sürekli kullanımda azami devir değeri (MAXRPM) kabaca 4500 devir kabul ediyoruz. Örnek için MAXRPM=4500
4) REV1/MAXRPM oranı bulunacak. Bu değerin %35 -%40 arası olmasına bakılacak. (Örnekte 1700/4500 = %38).
5) (REV2-REV1)/MAXRPM oranına bakılacak (Faydalı Kullanım Devir Bant Genişliği). Bu değerin %25 ve üstü olmasına dikkat edilecek. (Örnekte (2500-1700)/4500 = %27 )
6) Karavanın yüklü ağırlığının çekici aracın yoldaki yüklü ağırlığına oranı 1.25 ve daha üstü olacak (benim kişisel tercihim 1.5)
"Faydalı Kullanım Devir Bant Genişliği" diye "salladığım" terim de önemli sanırım. Karavan çekerken mevcut beygir gücünü ne oranda kullanabileceğimize dair bir gösterge; mesela araç sollarken ne kadar rahat ivmelenme sağlayabiliriz gibi.
Beenimkisi biraz mesleki deformasyon; kusura bakmayın. İşimiz danışmanlık olunca karmaşık verileri toplayıp hap haline getirmeye çalışmak bir hastalık haline geliyor zamanla.
sevgiler