Ynt: Off Roadçu Duster
dervisali' Alıntı:
Ben bu formu Türkiye nin en bilinçli off-road çularının bulunduğu bir form olarak kabul ediyorum.
Bence benim sorduğum sorulara ilişkin konular bu forumun arada kalmış başlıkları/konuları olamaz. Bu başlıklar / konular bizim gibi off-road konularında bilgisiz insanları bilgilendirmek için standart/değişmeyen bir başlık olarak form admin leri tarafından devamlı en üstte tutulmalıdır.
Şimdi sorumu tekrar yineliyorum : Off-Road kavramının uluslararası standartları nelerdir? Uluslararası standartlara göre belirlenmiş off-road araçları listesi varmıdır?
Ben sorularıma geçiştirmeden yanıt verecek gerçek bir off-road çu nun yanıtlarını bekliyorum.
Off road kelime anlamı gibi yol dışı demektir, aslında dozerle düzeltilmiş toprak yada taş yol bile off road alanı değildir. Tamamen yol olmayan yerleri kasteder.
Off Road araçlarının bir listesi yok ama 4x4 araçların bir listesi var bunlar içindeki sınıflara göre de araçların off road dozu aşağı yukarı bellidir. Off Road aracı ve SUV - All Road veya şehir SUV gibi sınıfları tüketiciler birbirine karıştırmaktadır. Örneğin 4x2 bir duster ede arazi aracı, unimog'a da arazi aracı denebiliyor.
Bizim gibi ciddi amatör off roadcular için bir off road aracında , yaptığınız off road un seviyesine göre çeşitli kriterler vardır. ve bu kriterlere göre de bir araçdan o işin aracı olur yada olmaz, veya olursa ne kadar modifiye gerekir ve bu modifiyeye değermi gibi sonuçları çıkartabiliyoruz.
Varmak istediğiniz nokta nedir bilmiyorum ama Duster bir off road aracı değildir standart hali ile. Ama Toyota Land Cruiser de standart hali ile bir off road aracı değildir. Yada Land Rover Discovery veya Freelander standart halleri ile bir off road aracı değillerdir.
Fabrikadan off road aracı gibi çıkan dünyada 4-5 araç modeli vardır.
Ama burda başka bir ayırıma geliriz, modifiye edilerek off road aracı haline dönebilenler ve dönemeyenler veya aracı yeniden baştan yaparak dönebilenler yada basit işlemlerde off road aracı olabilenler.
Bu ayırım noktasındada Duster ve onun sınıfındaki diğer araçlar Off Road aracı olamaz, sadece sizin yaptığınız lastik değişimleri modifiyeler ile Off Road aracına olabildiğince yaklaşır.
Off Road aracı olabilmesi için bir aracın temel ihtiyaçları, Low vites seçeneğinin olması, Orta difransiyel kilidi veya elektronik Çekiş sistemi bulunması, Modifiye etmeye uygun bir mekanik altyapısının olması, büyük lastikleri uygulayabileceğiniz bir karoser yapısına sahip olması gibi şeylerdir, bunlara daha bir sürü başka detay eklenebilir.
Bununla beraber isterseniz 4x4 subaru impreza gibi elektronik çekiş sistemi olan araçlarıda araziye sokarsanız iyi bir plotajla ve biraz kaporta hasarı ile şehir suv lerinin yaptığı off roadları yaparsınız.