Rüzgar Yönleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan queensland Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,294

queensland

.The redness of the sky at dawn.
Mesajlar
2,018
Tepkime Puanı
2
Yer
40° 52.0' 29° 07.0'


GÜNDOĞUSU: Doğu'dan esen rüzgardır. Deniz de tehlike yaratmaz. Ani ısı değişiklikleri yaptığından balıklar bu rüzgar estiğinde gezindikleri suları terk ederler. Onun için işte balıkçılar ''her şeyin doğrusunu severim, Gündoğrusu'nu sevmem'' derler.

BATI: Batı'dan esen rüzgardır. Buna Günindi de denir. Kaçak bir havadır. Lodos'tan Poyraz'a geçerken olur. Yapacağı kaçak ve kötü havanın süresi bilinemez.

KIBLE: Sert rüzgarı olan bir havadır. Ne var ki yapacağı hava bilinir.

YILDIZ: Meltem niteliğinde denizden kıyıya esen bir havadır.

KARAYEL: Yıldız ile batı arasında esen rüzgârdır. Daha çok geceleri ve karadan denize eser. Estiğinde sıcaklığın düşeceği ve kar yağışı geleceği anlaşılır.

LODOS: Kıble ile batı arasından eser. Estiğinde, sıcaklığın artacağı ve yağış olacağı anlaşılır. Denizi alt üst eder. Bir diğer adı da Bozyeldir. Lodos'un arkasından genellikle poyraz eser.

POYRAZ: Yıldız ile Gündoğrusu arasından, daha çok kışın eser. Orta karar bir havadır, başka bir havaya dönüşmez. Balıkçılar için en sağlam hava olarak kabul edilir. Sıcaklık düşer. Halk arasında ayaz denilen soğuklar olur. Poyrazın arkasından da genellikle Lodos eser. Balıkçılar, Poyraz'ın kıçı Lodos'tur, Lodos'un kıçı da Poyraz'dır derler.

KEŞİŞLEME: Kıble ile Gündoğrusu arasında esen bir rüzgardır. Bu adın verilmesinin nedeni, İstanbul’a göre Uludağ kıble ile Gündoğrusu arasındadır. Uludağın eski adı ise Keşiş dağıdır. Rüzgar da buradan estiği için bu rüzgara keşişleme denmiştir. Güneyde keşişlemeye Güneydoğu Rüzgarı da denir. Keşişleme günlerinde sabahtan Keşişleme eserse, öğlenden sonra boğucu bir sıcak yapar, bunun arkasından da genellikle Bora'ya kadar varabilen tehlikeli denizler oluşur. Keşişlemeye Akyel de denir.
 

Etiketler

Ynt: Rüzgar Yönleri

Bilgi için teşekkürler.

Bir sorum olacaktı peki İmbat rüzgarı denilen bir rüzgar o ne demek oluyor ?
 

Ynt: Rüzgar Yönleri

Rüzgar yönlerini ve pusula derecelerini içeren resmi ekledim. Resmi gemicilerin sitesinden aldım umarım işinize yarar. (1)

Rüzgârlar estikleri yönlere göre isim alırlar. Kuzeyden esene yıldız, güneyden esene kıble, doğudan esene gündoğusu, batıdan esene günbatısı, kuzeydoğudan esene poyraz, kuzeybatıdan esene karayel, güneydoğudan esene keşişleme, güneybatıdan esene ise lodos denir.

Türkiye'de Marmara, Trakya, Akdeniz, Karadeniz kıyılarında genellikle kuzey ve kuzeydoğuda poyraz rüzgârları hâkimdir. Bu rüzgârlar bahar aylarında bol miktarda yağış getirir. İç bölgelerde kuzey ve güneyden gelen rüzgârlar hâkimdir. Güneybatıdan esen lodos sıcak ve bunaltıcıdır. Ege'de esen meltem rüzgârına imbat denir.(2)

Ayrıca rüzgar yönlerinin 7 dildeki adları ve derecelerini içeren bir dosyaya bu http://www.polarissail.com/Dosya/Pusula.pdf adresten ulaşabilirsiniz.


(1) http://yelkenvedeniz.blogspot.com/2007/01/rzgar-ynleri.html (04-11-2009)
(2) http://tr.wikipedia.org/wiki/R%C3%BCzg%C3%A2r (04-11-2009)