Series3 Restorasyonu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan asoormanci Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 53
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,909

Türkiye petrollerinden çıktıktan sonra bir av meraklısı alıp bundan 12 sene öncesine kadar kullanmış. Motor yapılması için Kemal Usta ya (İngiliz Kemal) bırakmış. Motoru yapılıp çalıştırılmış ve daha sonra sahibinin kişisel nedenlerinden dolayı araç Kemal Ustanın atölyesinde derin uykusuna başlamış. Bu arada motor ve kaportanın ana parçaları hariç çoğu parçası yedek parça olarak kullanılmış. Kemal ustanın oğlu Engin Usta'ya yoğun baskılarım sonucu aracı 3 sene önce sahibinden cüzi bir miktara alabildim. İşin ilginç yanı sahibi aracın vergilerini 12 sene boyunca ödemiş ve trafikte tutmuş. Emniyetten çeşitli zorluklarla ruhsatını ve plakasını alabildim. Tabi benim aldığım dönemde noter de muayene zorunluluğu yoktu.



 

Daha önceleri vosvos , defender topladığım için mekanik işlerle uğraşmak hep hoşuma gitmiştir. Bir ara bıkıp discovery2 V8 alsam da en sonun da 4x4 lerin ilk başladığı zamanlara dönmek en hoşuma giden olay oldu. Her şeyi ile mekanik bir makina, basit ve güvenilir. Tabi böyle bir 4x4 toplamak için bu araçların içinde yetişmiş zeki bir Usta'ya ve neredeyse bütün parçaların numaralarını ezbere bilen ve bu parçaları üşenmeden bulabilecek, az sinirli bir yedek parça'cıya ihtiyacınız var. Belki de en şanslı olduğum konu buydu series'i bu günlere getirebilmemde ki. Belirli bir süre bu aksi araçları kullanınca insan da aksileşiyor Özoto'dan Tümay (Series 3 ün parçalarını bulabileceğiniz ender yerlerden biridir) ve Engin'e bana sabırlı davrandıkları için ve hala da bu şekil de devam ettikleri için ne kadar teşekkür etsem azdır. Verdiğim bütün kararları hep onların görüşlerini alarak verdim.
 

Başlangıç;

Tüm parçaları Özoto'dan aldım (kendin'de olmayan parçaların bile hepsini bana o temin etti) bir kısmı'nı da yurt dışından getirttim. Önce nasıl bir araç yapmalıyım diye düşündüm. Dış görünüş de klasik ama çoğu mekanik aksam da yeni ve daha güvenlikçi. Kafamdan bir liste oluşturup bunu bir kağıda döktüm (tabi bu liste sonraları 6-7 arkalı önlü A4 kağıdı buldu). İşe başlarken en büyük problem bütçe idi. Bunu ayarlamanın iki yolu var. Ya 40-50 bin TL yi bir anda çıkarıp verirsiniz. Ya da benim gibi aracın yapımını yıllara yayıp bu parayı sizi zorlamayacak şekil de ödersiniz. Engin usta Series'i kendim yapmak istediğimi bildiğinden bana şanzuman hariç diğer her kısım da sadece teorik olarak yardım etti.
Ve işe başladım motor standart 2.25 benzinli, tüp hiç bir zaman kullandığım hiç bir aracımda aklımdan geçmedi.

Şanzuman:
Önce Series şanzumanı getirttik. Fakat sonra bu şanzumanlar aksi olduğundan vazgeçtim ve 5 ileri defender ana ve arazi şanzumanına yöneldim. Bunu yaparak hem iki çeker olayını bırakmak zorunda kaldım, hem de şasi'de tadilat işlerini başıma açtım. Yeni şanzuman ağır olduğundan ve kulak yerleri farklı olduğundan kesip güçlendirme ve yeni kulak lar yaptım.
 




Şasi Güçlendime

Tüm kaynakları ve güçlendirme işlemini kendim yaptım.

Defender şanzumanı takabilmek için motoru da 20-25 cm arası öne almak gerekiyor.

 
Son düzenleme:




Ön paneli Series 2 yapmak istediğim için bir kaç değişiklik yaptım önce macunladım sonra çamurluk iç kısmı ve motor tarafında kalan bölümlerine pütür uyguladım. Astar boyadan sonra tekrar zımpara ve çok uzun süre kararsız kalıp en sonunda karar verdiğim açık sarı boyayı uyguladım. Buradaki tek zorluk galvanizli eski bir parçayı ne kadar zımparalarsanız zımparalayın illaki bazı yerlerinde bozukluk kalıyor. Çok fazla macun uygulamaktansa bazı yerlerin kötü görünmesini tercih ettim.

 



Şanzumanı Engin usta ile taktıktan sonra series'i kendi garajıma taşıma kararı aldım, ve garaja geldiği ilk gün ön paneli monte ettim. Tabi bu paneli monte ettim ama daha sonradan başıma geleceklerin de farkındaydım bu arabayı dağıttığınızda bütün parçaların düzgün görünmesi için sürekli kaporta parçaları ile bir yukarı bir aşağı öne arkaya ittire kaktıra oynamanız lazım. Bunu yapmazsanız aracın hiç bir çizgisi düzgün olmaz.




 


Araka tarafa vinç takmak istediğimden şasiyi bilgisayar ortamında modelleyip vinç çalışması yaptım şasiye kaynaklı bir kaç levha ile kolayca takılıp sökülebilen bir vinç plakasını ve tüm parçalarını CNC tezgahta kestirip büktürdüm yaklaşık maliyeti 150-200 TL idi. (Yukarıdaki resimlerde tampona kaynaklı levhaları görebilirsiniz, Aşağıda da bilgisayardaki modellenmiş hali var.)
link youtube videosunu içermektedir.



Her yere tek başınıza gitmeyi seviyorsanız arka vinç şart. Vinçlerim çin malı ama kaliteli 12000lb lik.

 
Son düzenleme:

Arka havuz altını pütürledikten sonra boyaya hazırlamaya başladım.




Arka sağ ve sol çamurluk plakalarının durumu kötü olduğu için değiştirmem gerekiyordu fakat maalesef piyasada Series için yok. Ya yeniden yapmak gerekiyor ya da defenderın kini alıp sinyal ve stop bölgelerinde tadilat yapmak lazım. Bende o şekilde yapıp defender çamurluk plakalarını alıp hafif tadilat ile series 3 e uygun hale getirdim.








 

Boyaya hazırlık aşamasında çift benzin deposu kullanacağım için diğer deponun ve depo kapağının oturacağı yerin deliklerini havuz da açmam gerekti.









Bu arada maculamaya başladım

 



Havuz Bölgesinin içini pütürlemeye karar verdim hem ayak basılan bir yer olduğu için hem de geniş alüminyum levhalardaki titreşimleri engelleyip aracın içine daha az ses verir diye. Tabi bir de bozuk olan ve düzelmesi neredeyse imkansız olan bazı levhalardaki buruşuklukların görünmesini engellemek için. Pütürü biraz tiner ile karıştırınca daha rahat atılıyor ve daha iyi bir görüntü veriyor.