Ynt: Seyyar Vinç mi? Sabit Vinç mi?
Vinç ve vinç tertibatının tümünün potansiyel tehlike taşıyor olduğundan hareket ile tüm ekipmanın sabitlenmiş ve bakımının yeterli ölçüde yapılıyor olması gereğine inanıyorum.
Her seferinde yeniden kurulacak bir tertibat mutlaka pratik olacaktır ancak kurulumu sırasında iyi sıkılmayan bir vida, u bolt vs... ölüm tehlikesi taşımaktadır. GÜndelik çekme ve kaldırma işlemlerinde bu kontroller yapılarak güvenli vinçleme yapılabilir ancak arazi şartlarında pek çoğumuz ağır bir parkurda yorgun bitkin oluyor, biraz aceleci ve dalgın olabiliyoruz. Bu durumda sabit bir vinci kullanmak ile onu sıfırdan kurmak arasında gereken dikkat farkı çok fazladır.
Pek çoğumuz yeterli sabit nokta vinçleme tecrübesine dahi sahip değilken, portatif bir vinç kullanımı riskler içerebilir. Ancak burada kullanım özellikleri ön plana çıkıyor. Ben kendi aracımda gizli vinç tablasına başlı bir T-max kullanıyorum.
karaya tekne çekme, kayağa giderken hendeğe düşersem kurtulma, off-road'da kalan aracımı kurtarma işlevlerini çok uygun maliyet ile gerçekleştiriyor.
Aracın işlevselliğine önemli katkıları var. Kesinlikle verimli bir yatırım diye düşünüyorum.