Ynt: Sıralı LPG Sistemlerinde Hangi Markayı Önerirsiniz?
''' Veteriner''den alıntı; ''Bahsettiğim konuyu örnekle somutlaştırayım;
benim aracım suzuki vitara 1.6 benzinli yakıt 4*2 kullanımda tüketimim ortalama 7.5lt civarında en fazla 8lt/100km güncel fiyatla 0,23 tl/km.
Aynı marka model ve benzer yol şartlarında çalışan bir meslektaşımın da lpgli aracı var (biz aracı ağırlıklı olarak iş için kullanıyoruz yolculuklarımız ortalama 10 km) onun tüketimi ise 10 lt lpg+ yaklaşık 1,4 lt benzin/100km (ilk çalıştırma ve motor ısınana kadar gidilen yol karşılığı) güncel rakamlarla 0,173+0,04=0,213 tl/km .
Arada lpg kiti montaj ruhsata işleme maliyetini ve lpg bakım giderlerini hiç hesaplamadan en iyimser şartlarda brüt %8 gibi bir tasarruf sözkonusu.
Fakat büyük motor hacimli 6 veya 8 silindirli karbüratörlü bir araçta tasarruf daha fazla olacaktır. Benim anlatmak istediğim insanımızın genelinde olan ne olursa olsun "lpg'li araç benzinli aracın yarısı yakar" fikrini ve 1200cc çok nokta enjeksiyonlu araçlara dahi lpg takılmasını doğru bulmadığım.
Bu bir görüş meselesidir saygıyla karşılarım.'''' Veteriner'''
Görrüşüne aynen katılıyorum... %50 tasaruf diye bişi yok
Büyük motorlarda çok km yapanlarda ort.max %30 oluyorr... Çevre için ve LPG satıcıları, MMO.trf.takıpçıleri, vb. için faydası ayrı tabili