Ynt: Stock Fotoğrafcılığı
Stock fotoğraf sitelerini biraz takip ettim. Oradan edindiğim kimi izlenimlerim oldu. Yüklediğim fotoğraflar genelde kabul edilmediğinden ben de bıraktım işin ucunu
Hatta 1 tanesi satılınca şaşırmıştım
Çünkü çekimlerim "stock" olsun diye yapılmadı. Onlar çok "temiz" fotoğraf bekliyorlar. Ne bileyim tertemiz bir cami fotoğrafı istiyor ama ben çekerken muhakkak bir insanı, bir kediyi vs. o fotoğrafa sokmuş oluyorum.
Özellikle sanayi ve hizmet sektörünün web sitelerine dönük fotoğrafların daha çok ilgi çektiğini görüyorum. Özellikle sektörel dergiler çok fotoğraf kullanıyorlar. Benim gördüğüm sektörel dergilerdeki fotoğraflar genelde hep biryerlerden temin edilmiş. Daima görsel malzeme ihtiyacı yüksek olan firmaları düşünerek çekim yapmakta fayda var. Asıl alıcıların ağırlıklı olarak gelişmiş ülkeler olacağını da bir kenara not etmeli.
Bir de olabildiğince çok fotoğrafınız olmakla birlikte aynı obje, mekan, konu üzerine farklı fotoğraflarınız da orada olmalı.
Ekipmanınız varsa evde çeşitli objelerle kurgular yapabilirsiniz. Burada yaratıcı düşünce devreye giriyor. Nasılına dair bir fikrim yok.
Aman buna ihtiyaç olmaz demeyip orada sıkı bir portfolyo oluşturmakta fayda var. Satıldıkça gelecek mini dolarlar yerine, orayı aynı zamanda kendi pazarınız gibi düşünebilirsiniz. Sonuçta sizden fotoğraf sipariş edebilirler. Fotoğraf satışı için Flickr'ı da kullanabilirsiniz. Özelleşmiş konularda sağlam fotoğraflar ve bilgileri koyarsanız alıcılar sizi bulabiliyor, özellikle "google images"ı düşünerek Flickr'a açıklama ve TAG eklemelisiniz. Flickr'dan gelecekler genelde beleş isterler ama unutmayın müşteriyi bağlamak lazım evvela.
Ek olarak Flickr'ın gettyimages ile bir işbirliği de var.
Bunlar benim naçizane tespitlerim, direkt "stock" fotoğrafçılığı ile ilgilenmediğim için yanıldığım noktalar da olabilir. Uzun süredir ilgilenen, tecrübeli üyelerin de aramızda olduğunu sanıyorum.