Ynt: Su Araca Ne Dersiniz? Range Rover 1997
Chryslerin eski motorlari demir blok kullanir. 5.2 orjinal Chrysler motorudur, 4.0 da AMC. Ikisi de cok dayanikli motorlardir, ama uretim hatalari olabilir. Cogunda esas problemler uretimdeki
cimriklikten dolayi cesitli yerlerden yag sizdirma (ozelikle krank kecesi). Ana sebebi Chryslerin iki kurus tasarruf etmek icin taviz verdigi kalitedir. Yine de GM/Chevrolet meraklisi olmama ragmen, diyebilirim ki
kullanilan metal (nikel ve diger katkilar) ve design, Chevroletden kat kat ustundur.
Rover motoru Buick tarafindan gelistirilmis, aluminyum blok kullanir. General Motor bunu nerede ise bedavaya Land Rover'a satmistir. (Herhalde bir sebebi var degil mi?, cunku motor cok pahaliya mal oluyor)
Ingilizler savas sonrasi demir/celik te cok sikinti cekmisler. Aluminyum o yuzden Land Rover/Range Roverda kasada kullanilir, blokta da aluminyum kullanilir. Aluminyum daha
hafif bir metaldir, dayaniklik olarak farkli ozellikleri vardir. Range Roverin bos agilirigi 2000kg kadardir. Bu kadar buyuk, yuksek ve mekanik karmasik bir vasita icin cok iyi bir agirliktir.
Bizim Range Rover 250bin kmde . MOtor yeni gibi, sifir yag sizdiriyor ama sanziman ZF 4HP24 yeni yapildii.-) Chrysler otomatik sanzimani o kadar bile dayanmaz.
Eger, su hortumlarini degistirir, devamli antifrizli (her iki-bes sene arasi yenilecek), motor yagi ve diger aksam yaglari duzenli olarak degisirse, Range Rover p38 ingilizce tabiri
ile agricultural bir kalitedir. (traktor gibi)
Eger buzlu olmayani asftal yol sartlarinda kullanmak icin aliyorsaniz, ZJ daha iyi. Off road yapacaksaniz, arkasinda, mermer, cimento, seramik tasiyacaksaniz, o begenmediginiz air bag/koruk sistemi cok faydali oluyor.
Ote yandan P38 tam kasa tabir edilen, body on frame (kamyon gibi). ZJ/XJ gibi kasalar unibody tabir edilern monokok uretimdir.
Jeep Wrangler (YJ/TJ) body on frame kullaniyor, ayni sekilde on ve arka akslar solid/beam axle. Jeep Wangler sadece off road gitmek icin tavsiye edilebilecek
bir arac. Oysa ki, Range Rover her turlu yolda rahat ve guvenli gitmek icin ideal.
Sizin araba ile karsilartirma:
http://books.google.com/books?id=EzktJTiKxFIC&pg=PA82&dq=range+rover+1995+4.0se&hl=en&ei=fOvQTYHQGoPUgQfFnpGiDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CGUQ6AEwAQ#v=onepage&q=range%20rover%201995%204.0se&f=false
.com' Alıntı:
Bir dönem Range almayı düşündüğüm için biraz araştırmıştım. Bu araç için iyi yada kötü bir şey söyleyemem ancak Range Rover araçların motor ömürleri ZJ lere göre daha kısa oluyor ZJ 1 milyon km civarında bir motor ömrüne sahipken Range bunun en fazla dörtte birine sahiptir. İlanları dikkatle izlerseniz zaten çoğu Range aracın 200 bin km civarında motoru yeni yaptırmış olduğunu göreceksiniz. Bu araçların bir diğer sorunu da süspansiyonları bunların süspansiyon sistemi havalı olduğu için çok sık arıza verdiğini onarımının pek mümkün olmadığnı daha ziyade parça değişimi gerektiğini bunun da oldukça pahalıya mal olduğunu duymuştum. Bu nedenlerle de Range yerine ZJ diye kodlanan Grand Cherokee aldım.
Dediğim gibi söylediklerim bilimsel veriler değil benim yaptığım araştırma sonucunda kulağıma çalınanlardır