Bir de...flaşlı fotoğraf da güzelmiş ama şundan emin olamadım Nursel...eklediğin fotoğraf o tost makinesinden flaş yapılmış fotoğraf mı? Yoksa fotoğrafçının başka bir eseri mi?
Yazıda ''bir çeşit kızartma makinesi'' deniyor Flaş için magnezyum kullanmış. Bahsedilen fotoğraf eklediğim fotoğraf evet Fotoğraftaki ışık almayan evleri görüntüleyebilmek için, bu fikriyle flaşın öncüsü olmuş.
http://www.theoldphotoalbum.com/2009/04/jacob-riis/ linkinde fotoğrafçının diğer fotoğrafları da var. Tarihe tanıklık etmek derler ya, ben çok etkileyici buldum.
Şimdi konunun ciddiyetini bozmak istemiyorum ama...kızartma makinesinden flaş yapan, tost makinesinden de yapar ) hatta bi mikrodalga fırını olsa, eminim paraflaş yapar, stüdyo bile açar
Neyse ciddiyete dönersem, kızartma makinesini patlattığı yeri bulmaya çalışıyorum da...en önde duran şapkalı adamın yüzündeki gölgeden bir çizgi ve onun üstündeki balkonun gölgesinden de bir çizgi çekersek, sanırım soldaki binanın 2. katından filan patlatmış. Flaş senkronizasyonu yapamayacağı için (zaten o zaman pozlama süreleri çok uzundu) uzun pozlamıştır, o yüzden de gökyüzü patlamış sanırım. Kızartma makinesinden bu kadar ışık alabilmesi büyük başarı çünkü mesafe çok uzak gerçekten. Keşke ne yaptığını tam olarak bilebilsek...
Linkteki fotoğraflara bakıyorum...seviyorum eski fotoğrafları! gerçek teknik onlarda gibi geliyo bana...sanırım kaliteye takılmadan, gerçekten fotoğrafın içeriğine odaklanabildiğim için böyle düşünüyorum!