Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar
şunu anlayamadım ben açıkçası...yukarıdakilerin hangisinin ilk fotoğraf olduğu, bize perde yapısıyla veya uzun pozlamayla ilgili bilgi vermez ki. günümüzde bile kullanılan birçok farklı perde yapıları var. hatta dslr sektöründe bazı markalar perdesiz ve aynasız makinelere geçiş yapıyorlar. yani fotoğraf teknolojik olarak çok değişken ve gelişken bi sektör oldu. dijitalin burnunu soktuğu herşey "gelişken" bir hale geliyor zaten...neyse...yani "ilk fotoğraf, çıkan sonuç, kullanılan materyaller vs bakımından önemlidir" deseniz tamam da; "diyaframın fotoğrafa etkisi bakımından önemlidir" fikrine katılamadım ben. diyaframın fotoğrafa etkisi sabittir, ilk fotoğrafın ne olduğu bunu değiştirmez. diyafram vardır, çok kısarsanız difraksiyon yapar, alan derinliğini etkiler vs vs klasik ve temel fotoğraf geyikleri bunlar! yani ilk fotoğraf balık olmuş, at olmuş...bu sonucu değiştirmez ki
yani diyafram enstantane iso vs gibi teknik konuları bilmek için ilk fotoğrafa ihtiyacımız yok. zira şu anda ikimiz de ilk fotoğrafı bilmiyoruz, ama bunların etkilerini çok da iyi biliyoruz...yukarıdakilerden birinin ilk fotoğraf olduğunu varsayarsak da, bilgilerimizde bi değişiklik olacağını sanmıyorum. ilk fotoğrafın ne olduğu etkilese etkilese analog fotoğrafçılığın nereden nereye geldiğini öğrenmemizi sağlar. o da fotoğrafa bakarak olmaz, fotoğrafın nasıl bir makineyle, hangi ışıkta, hangi değerlerle çekildiği ve nasıl banyo edildiğini bilirsek olur ancak....diye düşünüyorum ben. ama siz "ben fotoğrafa bakınca çeken makinenin perde yapısını anlarım" derseniz ona saygı duyarım tabii ki...hiciv yapmıyorum. 3. kuşaktan 25 senedir fotoğraf çeken bir tanıdığım fotoğrafa bakıp exif bilgilerini yaklaşık olarak sayabiliyor, buna photoshop müdahaleleri de dahil!
)
ucuz bir analog ile perde yapısını, aynayı, filmi görmek çok önemli gerçekten. bende de bir zenith var, içini çok inceledim...ne nasıl çalışıyor diye!
elektronik devre olmadan enstantane sürelerini nasıl ayarladıklarını hala bilmiyorum mesela...birazdan araştırır onu da öğrenirim. aman bilmediğim bişey kalmasın
)) bu merak bi gün beni öldürücek
)