60li 70li yıllarda Ankara'da "Ali Uzun" sekercisi, Portakal ve Turunc Sekerlemesi yapardi... tatmamis olanlar kaybettiler; artık ticari glikozun bu tur uretimlerde kullanilmasi "tatlilarin tadini kacirdi"...
(meraklisina: turuncun acisini kirec kaymagi ile cikariyorlarmis, detayını bilemiyorum; belki bir bilen cikar)
Engin haklısın eskiden bir çok meyvenin reçeli yapılırken meyvenin acısı çıksın yumuşasın diye kirece yatırılırdı. bu yöntem halen bizim egede kullanılır. özellikle incir reçeli yapılırken. incir reçeli aslında tutumlu Türk kadınının bir icadıdır. çünkü aslında incir reçeli erkek diye tabir edilen büyümeyen incirden yapılır. böylelikle oda değerlendirilmiş olur. keza tahmin ettiğim kadarıyla turunçta ekşi olduğu için böyle bir yöntem kullanılıyor olabilir. bizim Aydın'da pidecilerde eskiden sadece turunç ekşisi kullanılırdı. ve küçük amişi de denilen yuvarlar pidelere bu elşiden sıkılarak yenilirdi. damak zevki ne diyelim.