Ynt: Yakıt Tasarruf Cihazları İşe Yarıyor mu?
Peşinen söylemek isterim ki burada paylaştığım düşünceler şahsi fikirlerimdir ve sadece beni bağlar, direk olarak bir kişi, ürün ya da konu üzerine yapılmış yorum değildir.Bu bağlamda ;
Ben kişilik olarak oldukça sorgulamacı bir yapıya sahibim, özellikle de maalesef ülkemizde yaşadığımız toplumun etik değerlerine gölge düşüren ve insanların samimiyetlerini kullanarak bu değerler üzerinden maddi getiri elde etmeyi amaçlamış sözde uyanık girişimcilerin maskeleri düşene kadar Üsküdar'ı geçtiklerini ve yaptıklarının da yanlarına kar kaldığını hepimiz biliyoruz.
Ben de bu cihazı bir zamanlar "her ürün için yaptığım gibi" almak üzere detaylı araştırdığımda kafamda bir çok soru işaretleri belirdi ve açıkçası konunun ucu bilimsel teknoloji gibi girilmez bir alana ulaştığı için bu sorulardan çoğu havada kaldı ve bununla birlikte fiyatının da 800.-TL civarı gibi bir rakam olmasının yanı sıra bir indirim yapılamaması da beni geri adım atmaya yöneltti açıkçası ve uzun lafın kısası bu ürünü çok araştırdım,sertifikalarını,bilimsel raporlarını vs hepsini inceledim ama dediğim gibi tatmin olmadığım için almadım. Kimsenin de alanları eleştirme hakları olduğunu düşünmüyorum ,elbette bu çeşit icatlar,keşifler,buluşlar sağladıkları kolaylıkların yanı sıra piyasa ekonomisi arz-talep dengelerinin bazı dinamiklerini de oluşturarak değerler üretsinler, örneğin nano teknolojik bor katkısı gibi ki bunu ben de kullandım ama sorarsanız ki faydası var mıydı -bilemiyorum , belki psikolojik olarak evet,emin değilim.Diğer bir örnekse çamaşır makinasına atılan ve sadece suyla temizleyen küreler ve aklıma gelmeyen birçok yenilik,hepsi pıtrak gibi çoğaldılar.Bu arada konumuz olan bu yakıt tasarruf cihazları radyo reklamlarına kadar düşerek 100 TL nin altıdaki rakama indi , nerede kaldı o 8 kat fiyatlar?Teknoloji aynı ise her şey ortada değil mi? benim saptamalarımın doğruluğu tartışma götürür mü?Evet belki bir teknoloji var ama voleyi ilk vuran ,ortam musayit olduğu için malı götürüyor açıkçası,bu açıdan bizler birer denek olmuyor muyuz ? Sonuç olarak herkes satın alma kararlarında özgürdür, ancak ben en başta dediğim gibi yapı gereği her şeyi sorgularım ve bir önceki mesajımda da seviyeli bir platformda bu konuda bir nevi tartışma ortamı olması için ironik olarak bu soruyu ortaya attım.
Bence olay şu aslında her birey mutlak olarak ilgi duyduğu bir şeye inandırılmak yoluyla bir şekilde birileri tarafından maddi bir getiri sağlamak amaçlı kullanılıyor buna hepimiz dahiliz,uygulanan piyasa ekonomisinde aslında avam bir tabirle "atış serbest" hele bir de kontroller tam yapılmıyorsa ve tüketici hakları konusunda kat edilmesi gereken daha çok yol varsa...
Tabi ben de "eğer gerçek ise" böyle bir teknoloji icat etsem kamu yararına hükümetle bir proje geliştirmek ya da Otomobil şirketleriyle kamu ortak çıkarı lehine çalışmak yerine perakende olarak ve binlerce belki de milyonlarca satar mıydım diye düşünüyorum kendimce? tabi Petrol şirketlerinin gazabından nasıl korunabileceğim de ayrı bir konu.
Ama bir gün inanıyorum ki Dünya Petrol rezervleri dibe vurmak üzereyken bu teknolojiyi çok daha gelişmiş haliyle Petrol Şirketleri para hırslarıyla bir nevi taşın suyunu çıkarırcasına son bir darbe olarak Otomotiv Şirketlerinin hibrid ve elektrikliler haricindeki modellerine pazarlayacaklardır. Gel de bir şeyi sorgulamadan al şimdi.
Saygılar,