Ynt: Yaylı Amortisör Seçimi Hakkında Bilgi
ibrahim_ipek' Alıntı:
Bende Tarim makinalari muhendisiyim projeyi merak ettim ekim dikim hasat isleme ilacama ne gibi makina yapacaksiniz . Neden yayli amortisore ihtiyac duydunuz .
ibrahim IPEK
Merhaba İbrahim hocam,
Uzaktan kontrollü patates ekim aracı olacak bizimkisi. Öğrencilerden oluşan 8 kişilik bir grubuz. Kimi arkadaşlarımız patates ekim kısmında çalışıyor, kimileri uzaktan kontrolle ilgileniyor, bende aracın kendisini oluşturmaya çalışıyorum iki arkadaşımla. İlk dönem literatür taramaları yaptık, bu dönemde artık üretim kısmındayız. Tabi pek çok şey ile ilk defa karşılaşıyoruz ve yardıma gerek duyduğumuz noktalar oluyor. Bu noktalarda bizlere yardımcı olmak isterseniz gerçekten çok seviniriz.
Yaylı amortisör konusunda da , ben aracın arka kısmında bir süspansiyon sistemi olsun istedim. Sonuçta çalışma alanı engebeli bir arazi, kullanmadığımız durumda şaseye çok yük binebilir ayrıca kazıcı aparat bizim araca entegre engel aşarken şase yükselirse aparat da topraktan çıkabilir, diye düşünüyorum ben.
Merak edip öğrenmek istediğiniz başka ayrıntılar varsa paylaşabilirim. Aklıma takılanlar oldukça ben de sizlere danışmak isterim. Genel hatlarıyla bilgi vermek gerekirse şöyle;
3.5 kw'lık dizel çapa motoru var elimizde. Motoru öne koyup arkadan itişli yapıcaz. (motoru arkaya yerleştirip arka aksı döndürmek daha akıllıca fakat biz aracın arkasına patates ekim aletini ekliyeceğimizden boş alan kalmıyor motor için.) 10 cm'lik engelleri aşabilmeli aracımız o yüzden arkada 45cmden büyük önde ise 42 cmlik teker kullanıcaz. 2 metreye yakın uzunlukta 1 metreden daha dar eni. patates dikim kısmı için önce kaşık sistemini düşündük daha sonra daha yaratıcı bir şey bulmak istedik ve şimdi çarklı bir sistem üzerine uğraşıyorlar. Kontrol kısmında da ya uzaktan kumandadan yada master pc kullanarak kontrol yapıcaz. Tabi elimizde her bölüm için iki farklı plan var, bu planlar arasında da parasal durumumuza göre bir tercih yapıcaz. Tübitak desteği aldık geçtiğimiz hafta 4bin kadar, onun yanı sıra bir iki firmaya başvurduk İzmir içinde onlardan henüz dönüş olmadı. En kısa zamanda onlarla konuşup artık elimizdekine göre ilerlemeye bakıcaz.
Bu siteden diferansiyel almayı düşünüyorum bizim için yeterli sayılır. ( http://www.baskentfreze.com/?product=2352275&pt=M%C4%B0NYAT%C3%9CR+D%C4%B0FERANS%C4%B0YEL )
Belki motorumuz güçsüz kalabilir yaklaşık 250kglık bir ağırlığı olduğunu düşünürsek aracın o zaman ilk iş ikinci el 10hplik bir motor bakılabilir.
Araca koyulacak her parça için mühendisliki olarak nedenini yada hesabını da sunmak gereksinimindeyiz. Bu hafta hesaplamalara başladık. Gantt charta göre ilermeye çalışıyoruz fakat derslerin yükü arasında bazen geri düşebiliyoruz.
İlginiz için teşekkür ederim.
Emre ÖZCAN