Ynt: ZJ 5.9 Büyüyor
Alfonse' Alıntı:
Ben Mt peşindeydim uzun süredir ve bu amaçla üretilmemelerini bilmeme rağmen piyasadaki ürünlerin asfalt, ıslak asfalt ve ses performanslarını araştırıyordum.
Aracımı genelde asfaltta kullanmama rağmen, ayda bir iki kere çıktığım yol dışı parkurlarda kalmak istemiyorum. Hem bu açıdan, hemde görsel açıdan Mt seçerek, asfalttaki dezavantajlarını kabul ettim. Genelde aracını asfaltta kullanan tecrübeli ve bilinçli off road yapan arkadaşlarım, abilerimin ya iki takımı var, yada kesinlikle At kullanıyor yazın. İşin doğrusu asfaltta Mt kullanmamaktır diyip At' ye geçen çok gördüm. ama bu tecrübeyi birebir yaşamak istedim ve kararımı verdim.
KL71' bir ay kadar önce nette dolaşırken keşfettim ben. USA sitelerde felen yorumları okudum. Sizin yazdığınız gibi çok olumlu görüşlerle karşılaştım.
Ankara' da bulduğum bi KL71' i incelediğimde netteki gibi şık bi lastik olduğuna karar verdim.
ama beyaz yanağa teslim oldum ve KL71' i beyaz yazıları olmadığı için tercihlerim arasından sildim.
Çok kullanana rastlamadım KL71' i. ama eminimki Türkiyede patlaması yakındır
Demedi demeyin ;D
Arkadaşımızın aracının fotoğraflarını incelerken dikkatimi çekti. KL71' di ve yorumlarını öğrenmek istedim.
Sizin katkınız da çok oldu..... zira MT' sinin asfalt ses performansını sorduğum bi çok kişi cevap vermiyor. MT için asfalt ve ses sorulmaz diye espri yapıyor, kestrip atıyor. Oysaki USA' de bunlar dahi değerlendiriliyor. Olması gerekende bu....
Sakalım yok ki ;D
Bugün Cooper STT siparişini/kaporasını verdim. İnşallah bi aksilik olmazsa, ay başında bağlıyorum... Hayırlısı...
Sevgili Alfonse
ortada şöyle bir durum var. ABD piyasasında özellikle kırsal yoğunluğa sahip eyaletlerde yol içi ve yol dışı mt lastik kullanımı yaygınlaştı son 5 senedir. Mt görselliği burda truck tutkunu insanlar için vazgeçilmez durumda, ister asfaltta olsun ister kırsalda.. hatta şöyle bir istatistik hatırlıyorum ford f serisi, ram, bronco, silverado gibi truck sınıfı araç sahiplerinin yarısından fazlası ABD de günlük kullanımlarında at lastik tercih etmiyolar. (2008 yılı için yapılmış olması lazım araştırmanın)
e bu sınıfın küçümsenmeyecek kadar çok alıcısı olduğunu da düşün, çoğu kültürleri olarak bakarlar bu araçlara ve asla vazgeçmezler, her neyse bu yapılan Goodrich aerospace'nin bir araştırması ( BFG lastikleri ). yapılmasının sebebine gelince mt lastiklerin son yıllardaki kullanım alanının değişme hızını ölçmek vs.. yani demek istediğim artık büyük firmalar yeni mt üretimlerinde asfalt kullanımını da göz önünde tutmaya başlamak zorundalar, buna istinaden dolgu malzemelerinin yeniden yapılanması, lastiklerin esneme paylarının taban çeşidine göre değişim gösterebilmesi falan gibi renew çalışmaları var artık ortada.
Yani her koşulda mt diyen seninle aynı mantıkda çok insan var burda
en önemli yapılanmada ıslak asfaltta yol tutuşu ve ses yalıtımı gibi bir mt yi kabusa çeviren dezavantajlar üzerine. bunlar kurmaya uğraştığımız off-road org. şirketi için sponsor firmalardan aldığımız bilgiler. yani yeni üretilen mt ler eskilere göre düz yol için daha avantajlı oldu sanırım, eğer hala tasarı aşamasında değillerse.
yine de işin doğrusu asfaltta at kullanmak tabii, adı üstünde.. ama gene de ben kullanmam
MT hakkında sana söyleyebileceklerim genel olarak şöyle: hangi markayı alırsan al, bu lastik ne boyutta olursa olsun asla yerine çıkardığın at nin sıfırı kadar sessiz olmaz. ki bunu biliyosundur. hatırlatmakta fayda var.
bunun dışında daha ben yağmurlu asfaltta at gibi yol tutuşu-fren mesafesi olan bir mt ye rastlamadım. yok.. (farklı ebat ve markada 5-6 mt yi uzun süreli, bi o kadarını da test amaçlı kullanım tecrübesi)
Yine 80 mil üzeri hızda kaliteli bir at lastiğin verdiği güveni hiçbir mt veremez. aslında bu yanlış oldu, güveni fazla fazla verirde, iş virajı almaya gelince inan almaz, verdiği güvenle dışarı çıkarsın artık
allah korusun
Bir de sürtme meselesi var. şuna dikkat etmelisin, aynı ebatlarda bir at ve mt arasında mutlaka fark olacaktır. (olmaz diyene kesinlikle inanma, ya cehaletine ya para açlığına ver, hemen uzaklaş ordan) bu da demektir ki at de sürtmeyen aynı ebatlı mt sürtebilir baskı altında (artikülasyon esnasında). şu nedenle söylüyorum sen test için baktırmak istersin, işletme sahibi getirir aynı ölçüde bir at, denersiniz sürtmez ucu ucuna, sonra siparişini verirsin mt nin, takarlar, sonra yüksek hızda ilk virajda 'tıııırrrrtttt' diye bi ses..
çok tehlikeli.. zj ler çok yaylanırlar
diş aralıklarına dikkat etmekte de fayda var, kabaca genellersek diş aralığı düşük olan mt asfaltta daha başarılıdır diyebiliriz (ama yinede sadece genelleme yaptık burda, dikkat)
sonra lastiğin taban genişliği büyüdükçe insanın gözbebekleri de büyür. ama o aynı lastik süspansyon ağırlığı altında janttan yanlara 'yayılma' yapabilir mesela. bu da yol tutuşu düşürür zaten, şöyle düşün, 2 ton bir ağırlığı daha ince bir tabanla yola yapıştırmak var, birde daha geniş bir tabanla, ilkinde cm ye düşen baskı artar, doğal olarak tutuş yükselir..
siparişini verdiğine göre zaten bunlar hakkında araştırma yapmış bilgi edinmişsindir. cooper stt demişsin. anladığım kadarıyla aracın std veya get mi var? 31 lastiklerde cooper stt güvenli-verimlidir off-roadda çünkü. 33 gibi ölçülerde kumho daha büyük lastiklerde BFGoodrich tercih edilir burada daha çok. çok mantıklı bir açıklaması yok bunun ama böyle bir inanış var
ilk uygun olduğum zamanda şu 'asfalt kullanımı için esneme payları baz alınıp yapılan verimlilik sıralamasını' tarayıcıdan geçirip iletirim sana, veya kendim özetlerim (mt ler için HRR araştırması).. fikir açısından..