Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu
Miseli direk mantardan oluşturdum kültür mantarını sapından az bişey kesip düz bir karton üzerine koyup üstüne cam kase koydum 3 4 gün içinde buharlaşma oluyor kasenin içinde sonrada mantarın üstü pamuk gibi küf oluyor yalnız oda sıcaklığı yüksek olacak...
orhan bey ben ankarada oturuyom köyümüz ankara ışıkdağı eteğinde çankırı tarafı genelde çam ormanları vardır kuzugöbeği toplarız ama çok bulunmaz bizim o tarafta
ömer bey petrilerde misel oluşumu yine yok 2 gün oldu bikaç gün daha beklesemmi istiridye...
Orhan bey ak mantar çam ormanlarında büyür genelde çam toprağının altında toprağı yukarı doğru iter yani tam çıkmaz yüzeye ortası kahverengi dışa doğru beyazdır çam ormanlarında en çok bu mantar büyür birde bunun kavak olan yerlerde yetişeni var görünüşü...
okran bey mantarları zehirli veya zehirsiz diye ayırt etmenin kendimce bir yolu kurt girmesi eğer bir mantar kurtlanmışsa genelde yenebiliyor ama tabi kurtlanmamışsa bilemeyiz birde hayvanlarda zehirsiz olan mantarları yer köye gittiğimde hep öle yapardım...
mantar toplamayı çok severim bu mantarları her yıl toplarım
020. resim kanlıca mantarı genelde bu ismle bilinir her bölgede, dokunulduğunda yeşile döner lamelleri, halka rengi vardır şapka kısmında turuncu renkte çok lezzetli bir mantardır köknar çam...
bildiğim kadarıyla kuzugöbeği mantarı bahar ayı ve yağmurun çok yağdığı zamanlarda yetişiyor miselleri agar yoluyla çoğaltılıyor ama mantarını yetiştirmek için özel azotlu toprak hazırlamak gerek doğada oluştuğu ortamlarda bazı biyoljik maddelerin her...
bunu zaten öylesine yapmıştım olurmuki diye ama gördüğüm kadarı ile mantarın miseli değil başka bir küf temizleyip kaynatıp lazım olursa diye koydum dolaba 4 tane petriye dün yaptım steril bir şekilde onlar ne olcak bakalım
resmi aşağıya ekledim yalnız misel dağınık olarak uzuyor kap geniş olduğundan miselde beyaz pulcuklar oluşuyor bunlar sonrada siyaha dönüyor plastik kutunun kenarına yapışmış resimde gözüküyor ama misellerin tamamı beyaz sade pulcuklar siyah olmuş başka küf...
eski bir agarı plastik bir kutuya koyup içine lamelli doku koymuştum olurmu diye bugün baktım beyaz bir küf oluşmuş örümcek ağı gibi sonrada agarın üstüne yayılmaya başlamış miselmiki acaba yoksa başka küfmükü beyaz ama iplik gibi uzanmış eğer miselse ben...
bizim burda kültür mantarı ile istiridye mantarı satılıyor birtek eğer yağmurlar yağarsa mantar toplamaya köy giderim bulursam bulduğum mantarlardan sizede yollarım siz nerde oturuyonuz
anladığım kadarıyla sizdede oluşmadığına göre agaricus için özel besi ortamları oluşturmak gerekiyor nette bu yazıyor malt agar buğday agar gibi direk sade agarda olmuyor şimdide lamelleri ile sporlarını aldım ayrı ayrı deniyom büsever ne olcak bakalım...
birde ne kadar çok petri yaparsanız başarı şansınız artar derken bütün petri kaplarında çimlenme olmuyormu birkaçındamı oluyor yoksa miselle küfmü oluşuyor öğrenmek istediğim benim petrilerde hiçbişey oluşmuyor birşey eksik gibi hava temasımı olması lazımki...