Arama sonuçlarınız

1. teneke_celebi

İki Motosiklet Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan Gezisi (rehber)

Bu minarenin tepesine 8,000 som karşılığında çıkılıyor. Epey yüksek olan bu minareden tüm Khiva ayaklarınızın altında kalıyor. Bu da benim hasta, yorgun ve bitkin halim :D Bu şehir gezdiğim tarihi yerlerin içinde beni en çok etkileyen şehir oldu. Kapıdan girince direkt 1500 lü...

2. teneke_celebi

Medreselerin hepsi restorasyon görmüş ve bir kaç tanesi sanat merkezi, lokanta gibi kullanılıyor Ala Kuli Han Kervansaray: Abdullah Han Medresesi: İslam Hoca Minaresi:
  3. teneke_celebi

07.08.2018 (21. Gün) Hive – Jaslıg Gece kaldığım hostelde karşık yatakhede kalmıştım. Gece diğer gezginler klimayı açmış bende tam klimanın karşısında yatmıştım. Sabah bir baş ağrısı, bir halsizlik yataktan 10:00 da zor kalktım. Mideyi de bozmuşuz. Kahvaltıdan sonra bile masadan zor kalktım...

4. teneke_celebi

Buraları da gezip dolaştıktan sonra yavaş yavaş yola çıktım. Sıradaki şehir Hive. Buhara – Hive arası 470 km. bu kadar km. boyunca sağım solum Kızılkum Çölü. Hava sıcak ama yol en azından otoban gibi, bölünmüş yol. Özbekistan’da gördüğüm en güzel yollardan biriydi. Bir 140-150 km. giderken...
  5. teneke_celebi

Yemekten sonra Buhara’nın 15 km. dışında Nakşibende tarikatı kurucusu Bahauddin-, Nakşibendi türbesine gittim. Burası da epey büyük bir kompleks olarak yapılmış Muhammed Bahauddin Şeyh Nakşibendi, evliya olarak kabul edilir. Muhammed Bahauddin Şeyh Nakşibendi; seyyid olup insanları...

6. teneke_celebi

Çeşmi Eyüb Türbesi: İnanışa göre Eyüp Peygamber, Buhara'yı ziyaretinde halka o günlerde nasihat etmiş. Kuraklık döneminde, yerli insanlar ondan su istemişler. Bunun üzerine Eyüp Peygamber dua ediyor ve asasını toprağa vurduğunda, kaynak su çıkıyor. Böylece buradan çıkan suya, 10. yüzyılda...

7. teneke_celebi

Kalede, dönemin üst düzey yöneticilerine ait çalışma odası da bulunuyor. Bu odadan doğrudan resmi heyetlerin kabul edildiği selamlama meydanına ulaşılıyor. Üç tarafı revakla çevrili bu avluya girildiğinde tam karşıda, oldukça yüksekte tahtın kurulduğu mekan yer alıyor. Bölgede 1747-1920...
  8. teneke_celebi

Hoca Gaukushan Medresesi: Buhara'nın merkezindeki en büyük topluluklardan biri de Hoja-Gaukushan'dır (Gaukushon Kompleksi). Medrese, 1570 yılında Abdullah-khan II (1561-1598) tarafından yaptırılmıştır. Gaukushan "boğaları öldüren biri" anlamına gelir çünkü daha önce o yerde mezbaha vardı...
  9. teneke_celebi

Buraları işaretlerken Turki Jandi Kabristanı adlı tarihi bir yapı gördüm. Türki diye geçtiğinden bir ziyaret edeyim dedim. Burası turistler tarafından nadiren ziyaret edilen, mahalle arasında, tozlu bir yoldan gidilen ve tarihi kompleks dışında kalan bir yer. Burası 10. Yy.dan kalma, UNESCO...

10. teneke_celebi

Abdulaziz Han Medresesi, Kalın Minare ve Uluğ Bey Medresesi aynı karede:

11. teneke_celebi

Mir-i Arab Medresesi ve Amir Alimhan Medresesi Mir Arap Medresesi'nin, Ubeydullah Han tarafından 1530-1536 yıllarında, Şeyh Abdullah Yemeni adına yaptırılmış. Mir Arap Medresesi, Mescid-i Kalon'ın tam karşısında yer alır. Şeyh Abdullah'a halk arasında 'Mir-i Arap' denilir. Medrese bu nedenle...
  12. teneke_celebi

Magoki Attari Camii. İlk bina Karahanlılardan, 12. yüzyıldan. Ateşgede tapınağı üzerine yapılmış. Magok çukur demek. Kum fırtınası sonrası kuma gömülü kaldığı için Cengiz Han görememiş. Tekrar bulunması 16. yüzyılda olmuş. Cephesi 12. yüzyıla ait, gerisi 16. yüzyılda yeniden yapılmış...

13. teneke_celebi

Burada da bütün tarihi eserler ve görülmesi gereken yerler hepsi yürüme mesafesinde. Kukeldaş Medresesi: Nadir Divan Begi Medresesi: Khanaka (tüccarlar için yer) Nadir Divan-Begi, kubbe çapraz nokta tavanı ile benzersiz ince uzun portal ve yan kulelere sahip dikdörtgen şekilli bir...
  14. teneke_celebi

Bütün buraları yürüdükten sonra hotele gidip motoru aldım ve Buhara’ya gitmek üzere yola çıktım. Saat 20:40 gibi şehre girip, yine en uygun (140,000 som) hotellerden birini bulup yerleştim. Duş alıp sivil elbiseleri giydikten sonra Leb-i Hovuz’da bir Çayhana’ye geldim. Burası tam Nasrettin...
  15. teneke_celebi

Buradan sonra yine yakınlarda bulunan Hz. Danyal Türbesine geçtim Danyal (Arapça: دانيال Daniel', Farsça: دانیال Danial', İbranice: דניאל Danielle', Yunanca: Δανιήλ Daniel'), diğer dillerde Daniel olarak geçmekte, Musevilik, Hristiyanlık ve İslamiyet tarafından peygamber olarak kabul...

16. teneke_celebi

Buradan ayrılıp yine yakınlarda bulunan Timur’un mezarına gittim. Özbekler buraya da Gur-i Emir diyorlar. İçeride mefdun bulunanların mezar numarası: Maveraünnehirli Türk kökenli veya Türkleşmiş Moğol olan komutan ve hükümdar. Timur İmparatorluğu'nun kurucusudur.Çağatay ulusunu...
  17. teneke_celebi

Burası Afrasiyab Tepesi’nin yamacında, aşağıdan yukarıya gittikçe yükselen ve merdivenle çıkılan yolun iki tarafında yer alan çok sayıda güzel türbeler topluluğuna verilen isimdir. Burada Kusem bin Abbas isimli sahabe meftun bulunmaktadır. Kusem, aynı zamanda Hz. Muhammed (S.A.V) amcaoğludur ve...
  18. teneke_celebi

Bibi Hanım Camii İslam Kerimov Mezarı: Daha önce yazdığım gibi Özbek halkı, Özbekistan’ın kurucu cumhurbaşkanı olan İslam Kerimov’u çok seviyor. İnternette yaptığım biraz araştırma ile de neden bu kadar çok sevdiklerini anlamadım, neyse siyasete girmeyelim. Gezmeye devam. Yine hemen...

19. teneke_celebi

Bir meşhed-cami ve medrese külliyesi olarak tasarlanan binanın yapılış amacı, Timur’un Hindistan seferi sırasında (1398-1399) kazandığı zaferlerin hâtırasını ebedîleştirmektir. Tarihî kaynaklar, Timur’un Ramazan 801 tarihinde yer tesbit ederek yapım işini başlattığını, fakat batı seferi...
  20. teneke_celebi

Registan’ın hemen yan tarafında buluna İslam Kerimov heykeli. Herkes ne hikmetse buraya gelip fotoğraf çekiyorlar. Hatta yeni evlene çiftler bile gelip heykelle gelinlikli, damatlıkla beraber resim çekiliyor. Çoğu seyyar satıcıda İslam Kerimov’un posterleri ve kartpostalları var, Özbek halkı...

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,162
Kayıtlı Üye Sayımız
167,057
Kaydolan Son Üyemiz
R.KICIR

Çevrimiçi üyeler

Geri