Öncelikle konunun başlığı daha uygun seçilse, "12V sistemde kablolama nasıl olmalı?" gibi bir şey olsa daha isabetli ilgi çekebilirdi.
Elimde 325 watt mono panel,
Hesap yaparken bu bilgi yeterli değil. Kablo kesiti hesaplarken akım değeri üzerinden hesap yapılır. Yani 325W'ı 0.75mm2'lik kablodan da güvenle geçirebilirsiniz, 10mm2'lik kablodan da geçirirken tehlike oluşabilir. Tamamen taşınan akımla alakalı. Sanıyorum sizin panelin kısa devre akımı bile 10A'den küçüktü?
Panelle MPPT arasında herhangi bir güvenliğe gerek yok. Panelin kabloları kısadevre yapsa da ne MPPT'ye ne de panele zarar verirsiniz. Ancak kısadevre yapması durumunda kısadevre olan yerden yangın bile çıkabilir fakat buna yapacağınız bir şey yok, yani sigorta takıp bu durumdan kurtulamazsınız.
Hatta o ucuzluktaki akülerin kendilerinin de BMS lerinin olup olmadığından emin olmalısınız.
BMS'i olmayan Lityum akü olmaz, Lityum hücre olabilir. Sadece Orbus ve Outdo için konuşmuyorum, herhangi bir lityum aküde BMS olmak zorundadır.
@ceremcem2 orbus ve outdo için bms var demişti.
Var.
150a/h geçmeyecek bir sistemde 6mm solar kablo yeterlidir.
Bu (150 a/h) ne demek bilmiyorum, "6mm kablo" ne demek onu da bilmiyorum, sanırım 6mm² denmek istenmiş. Sizin durumda panel maksimum 450W (havanın çok aydınlık olduğu saatlerde o güçlere ulaşır) üretir. Fakat MPPT'niz 240W olduğu için 240W'a göre hesap yapmanız da mümkün. Araçtan dolum yapmayacaksınız ama yapmak isterseniz 30A'leri görüyorsunuz, kablolama sonradan değiştirilmesi zor bir şey olduğu için buna da uygun olmalı.
Google'da "cable current capacity" diye aratırsanız kabloların akım taşıma kapasiteleriyle ilgili tablolara ulaşabilirsiniz. Ben kendi karavanımda 4mm² kablolar ve XT60 (30A sürekli verir) konnektörler kullanıyorum.
Fakat size tavsiyem 6mm² kablo kullanıp eğer bağlantıların şıklığına özen gösteriyorsanız XT90 soket kullanmanızdır. Böylece 44A'e kadar akımı sorunsuzca taşırsınız, sisteminiz 44A*13V=570W'lık bir altyapıda olmuş olur.
Mutlaka ama mutlaka kabloların bağlantı uçlarına ya papuç çakılmalı ya da bu uçlar düzgünce burulduktan sonra lehimle güzelce kaplanmalıdır. Akımlar yüksek olacağı için en ufak kötü temas ısı kaynağı oluşması demektir, büyük problemler yaratır.
@ceremcem2 2x50 önerisinde de bulundu ve sorunsuz kullanabileceğimi söyledi.
Sorunsuz kullanılır. Hatta bahsettiğim XT90 gibi konnektörlerle güzelce yapılırsa bataryalar istendiği zaman çıkartılıp dışarıda şarj edilip istendiği zaman yerine takılır, oldukça esnek bir kullanım sağlar.
Paralel bağlantıda akülerin kablo boylarının kısa ve mümkün mertebe aynı olmasına özen gösterirseniz iyi olur.
Elektrik malzemesi satanlarda "Bara" olur, bağlantı noktasında bara kullanırsanız (ucuz değiller, 30-40 TL tanesi) çok daha sağlıklı ve şık olur:
Ben ancak bunu bulabildiğim için şu tipi tahta bir zemine monte ederek kullanıyorum:
OTOMATİK SİGORTA SEÇİMİ
Önemli not: Otomatik sigorta kullanılacaksa mutlaka DC sigorta olmalı, AC sigortalar DC devrelerde kullanılmaz. Bkz.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=Zez2r1RPpWY
Çünki 325w mono 24v presibinde çalışır
Yanlış. MPPT'nin giriş ve çıkış değerlerine bağlı. 12V'ta kullanmakta bir sakınca yok.