1990 Model 3K Vitara'da Yakıt ve Motor Problemi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan CahitOkyay Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,597

CahitOkyay

Ana Kamp
Herkese Merhabalar,
1990 Model 3 kapılı bir Vitara sahibiyim. Aracımın yakıt tüketiminin çok olduğunu düşündüğümden (şehir içi km'de 50-55 kuruş) aracın karbüratöründe bir sorun oldması ihtimaline karşılık bir karbüratörcüye gösterdim. Karbüratörü söküp temizlik yaptı, bir kelebeğini değiştirdi ve memelerin yanlış olduğunu söyleyip onları da değiştirdi. Bu işlemlerden sonra, motor rölantide çalışırken buji kablolarını birer birer çekerek motorun tekleme yapıp yapmadığına baktı. Diğerlerinde motor tekleme yaparken bir tane kablo çekilmesine rağmen motorun sesi değişmeyip aynı şekilde çalışmaya devam ediyordu. Sibop ayarında bir problem olabileceğini, eğer ayarda bir sorun yoksa ilgili sibobun çalışmadığının ortaya çıkacağını ve silindir kapağının açılıp gerekli tamirin yapılması gerekeceğini anlattı. Sibop ayarını çakı benzeri bir aletle kontrol ettiler ve sorun göremediler. Silindir kapağını açmamız lazım dediler. Çok güvenemediğimden o esnada bu işlemi yaptırmadım.
Şu anda durum şu şekilde, karbüratöre yapılan işlem neticesinde yakıt tüketimi 45-50 kuruşlar seviyesine inmiş durumda. Tabi bunda çok büyük ihtimalle benim bitik olan lastiklerimi yenilememin de etkisi vardır ancak bence hala yüksek bir rakam.
Ayrıca, yeni bir sorun ortaya çıktı. Özellikle motor soğukken ve hafif rampa yukarı yol alıyorken araç sanki hiç gaz pedalına basmıyormuşum gibi çekişten düşüyor ve sanki patlama sesine benzer sesler çıkararak sarsılıyor. Açıkçası korkmaya başladım.
Bu konuda sizlere danışıp, fikirlerinizi almak istiyorum. Ayrıca, bana İstanbul'da önerebileceğiniz güvenilir, işini bilen bir motor ustası var mıdır ?
Şimdiden herkese teşekkürler

Etiketler
Ynt: 1990 Model 3K Vitara'da Yakıt ve Motor Problemi

kapak acılmadan buji takılan yuvaya saat takılarak komprosyon ölçümü yapılarak her pistonda aynı degerler cıkıyormu bakılır , buji kablolarında problem olabilir tekleyen silindire dışarıdan başka birkablo takılarak bakılması lazı m ,düzelirse yenilemeniz gerekir.distiribitör de elden gecmeli derim .
ruhsattan kontrol edin motor kodununuz G16A ise orjinal bujiniz ngk BPR5ES dir , bir takım buji kablosu ve 1 takım buji alıp yenileyin buji anahtarınız var ise bu işi kendinizde yapabıilirsiniz.bir yerdede komprosyon ölçümü yaptırın derim .
avrupa yası için maslakta aksiyon oto murat usta,anadolu yakası için grand oto bostancıda bu iki yerden birinede giderseniz dahada iyi olur. :smiley:

oguz1134' Alıntı:
kapak acılmadan buji takılan yuvaya saat takılarak komprosyon ölçümü yapılarak her pistonda aynı degerler cıkıyormu bakılır , buji kablolarında problem olabilir tekleyen silindire dışarıdan başka birkablo takılarak bakılması lazı m ,düzelirse yenilemeniz gerekir.distiribitör de elden gecmeli derim .
ruhsattan kontrol edin motor kodununuz G16A ise orjinal bujiniz ngk BPR5ES dir , bir takım buji kablosu ve 1 takım buji alıp yenileyin buji anahtarınız var ise bu işi kendinizde yapabıilirsiniz.bir yerdede komprosyon ölçümü yaptırın derim .
avrupa yası için maslakta aksiyon oto murat usta,anadolu yakası için grand oto bostancıda bu iki yerden birinede giderseniz dahada iyi olur. :smiley:

Oğuz Bey cevabınız için çok teşekkür ederim. İnsanın çaresiz olduğunu hissettiği anlarda sizler gibi deneyimli kişilerden yardım alıyor olması gerçekten çok ümit verici.

Çaresiz hissediyordum çünkü gerek bahsettiğim karbüratör tamircisi olsun gerek Bostancı Sanayi'de danıştığım kimseler olsun sorunumu anladıklarında ya da ben anlattığımda, yüzüme "bu model araba alınır mı a akılsız ?" tarzında bakıp beni ümitsizliğe sürüklüyorlardı. Hiç anlamadığım bir şekilde sanayide bu işi yapan mekan sahipleri benim gibi bu tarz araçlara hevesli ama hiçbirşeyden anlamayan birini heveslendirecekleri ve kendilerine de ekmek çıkaracakları yerde "nerden çıktı şimdi bu ?" şeklinde konuya yaklaşıyorlar. Bu sadece bu konuda böyle değil. Hemen her konuda bu yaklaşımı gördüm. Neyse, birkaç aydır yaşadığım olayların dışa vurumu bu şekilde oldu. Kusuruma bakmayın lütfen.

Yine bu forumda okuduklarımın ışığında Grand Oto'ya da defalarca aracımı götürdüm geçmişte. Başka şeylerle ilgili olarak. Genelde iyi karşılandım ancak, bu sorunla ilgili olarak kendilerine gittiğimde sanki sorunu kendi kafamda yaşıyormuşum gibi bir tavır hissettim ya da bana öyle geldi. Belki de gittiğim gün çok yoğun bir anlarına denk geldi. Neyse Grand Oto'da bundan 1,5-2 ay önce tüm bujiler değişmişti zaten.

Malum yarın 19 Mayıs dolayısıyla resmi tatil olduğundan, benim işyerim de tatil. Dolayısıyla arabamı Maslak'ta tavsiye etmiş olduğunuz Aksiyon Oto'ya götürmeyi düşünüyorum. Sonucu yine burada sizlerle paylaşacağım.

karbiratör günümüzde antikaya girdi 93-95 gibi tüm araclar enjektörlü üretime gecti ,günümüzde ise karbiratör ayarını hakkıyla yapanı bileni bulmak oldukca zor günümüzde pek cok tamirci ellemez hiç kurcalama git yenisini al bile der normaldir ..
size bu sorunu tam çözücek yere yönlendireyim ama adını tam hatırlayamıyorum elinde tüm karbiratör yedekleri vs var ayarı eksoza cihaz baglayıp yakışı dijital kontrol ederek yapan bir yer ,topkapı E5 de bp benzinligin tam arkasında kalıyor tim sitesi var 2 adet eskisinin 1. sinin arka tarafında sur karbiratör yada ateş karbiratör olması lazım ismi . :smiley:

oguz1134' Alıntı:
karbiratör günümüzde antikaya girdi 93-95 gibi tüm araclar enjektörlü üretime gecti ,günümüzde ise karbiratör ayarını hakkıyla yapanı bileni bulmak oldukca zor günümüzde pek cok tamirci ellemez hiç kurcalama git yenisini al bile der normaldir ..
size bu sorunu tam çözücek yere yönlendireyim ama adını tam hatırlayamıyorum elinde tüm karbiratör yedekleri vs var ayarı eksoza cihaz baglayıp yakışı dijital kontrol ederek yapan bir yer ,topkapı E5 de bp benzinligin tam arkasında kalıyor tim sitesi var 2 adet eskisinin 1. sinin arka tarafında sur karbiratör yada ateş karbiratör olması lazım ismi . :smiley:

Tekrar teşekkürler,
Yarın bir Maslak'a gideyim öncelikle, daha sonra diğer tavsiyelerinizi de değerlendireceğim. Zaten, eğer bu şekilde çözemezsem, biraz para biriktirip motoru enjektörlü bir motorla değiştirmeyi bile düşüneceğim. :D :D :D

aracınız binilmiyecek kadar kötü eski vs degildir 1.6 motor 8 sibob karbiratörlü motora sahip üzerinde sensör denen ıvır zıvır elektronik olmadıgından aksine daha az dertsizdir.tek - si digerlerinden 3-5 beygir motor gücü düşüktür ,digerlerinden de ucuza maletmişinizdir ufak sorunlardan yılmayın ,10 bin tl lik aracla araziye girmek başka 30 bin tl lik aracla girmek başka kırılacak çizilecek diye üzülmez keyfinize bakarsınız.
enjektörlü motoru beyin ve elektirik tesisatıile almanız gerekir 5 lira kendi olsa 1 lira uydurması işçiligine alırlar 1 lirada ruhsata işletme tutar 1 lirada lpg si 05 de lpgyi ruhsata işletmesi vs derken attıgınız daş ürküttügünüz kurbaagaya degmez derim. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,056
Kayıtlı Üye Sayımız
166,957
Kaydolan Son Üyemiz
iom44r

Çevrimiçi üyeler