Grand Cherokee'ye biniyorsunuz , üstelik geçmiş kasalar içinde en pahalıya satılan modeline , nedir bu ekonomi telaşınız yahu.. Şu kadar yaktı bu kadar yaktı... Az yaksın diyorsanız fiat 500 e binin yada ne bileyim piyasada 1.2 dizel araç çok , onlara binin.15 litrecik dizel sıkıntı veriyorsa , bu araç bir arıza çıkarırsa aracı mı satacaksınız ?? hoş bir serviste görmüştüm , radyatör hortumu pahalı diye 'yaa gardaaaş bunun parçası çohh pahalı bu aracı satacam yau ben' diye ustalara konuşan. Pahalı dediği parça da 200 tl değildi. En büyük hatamız bu araçların ilk alım maliyetlerine kanmak. Bir aracı yürütme maliyeti ile ilk alım maliyeti dogru orantılı olmak zorunda değildir. Adam bakıyor , 14 15 milyara grand cherokee , alıyor. Ucuza aldı ya hatta artık vergisi de düşük ya , aracın herşeyi ucuz sanıyor ( ki aslında zj , yürütme maliyeti olarak çok uygundur , wj biraz daha tuzlu olabilir , olsun. ). Koskoca efsanevi bir markanın zamanında amiral gemisi görevini görmüş modele tofaş muamelesi yaparak e bu çok yakıyor diyor... E bir zahmet yaksın. 2 tonluk , dünya kadar tork ve beygir üreten bir araç ; elbette yakacaktır. 15 litre yakıyorsunuz şehir içi. Normal tüketimden %100 yada %200 fazla değilse bir arıza filan yoktur merak etmeyin. Türbin denilen (türbün değil türbin ) parça - yani tork konvertörü - yakıta etki eder. Bir nevi otomatik vitesli araçların debriyajıdır , kavramadan sorumlu bir parçadır. Bunun dışında yok chip miş yok tuningmiş bunlara itibar etmeyiniz. Her marka ve model aracın motorları , dayanıklılık ve stabiliteden ödün vermemek amacı ile %100 gücü ile üretilmez. Bir nevi gücü 'kısılır'. Siz chiple vs.. bunu aşarsanız ekonomi yapacağım diye motoru mahvedersiniz olması gereken süreden çok daha çabuk şekilde. Bu arada yakıt tüketimine geri dönersek:
1.6 motor otomatik civic elegance şehir içi ortalama 11 litre benzin tüketiyor. 4.20 den hesap edelim : 46.2 kuruş eder kilometrede
Şehirler arası ise 6 litre yakıyorum civicimle yani ; 25.2 kuruş.
5.2 v8 grand cherokee ZJ ile şehir içi değişken olmakla birlikte ; 21 - 25.5 litre lpg tüketiyorum. Lpg aldıgım yer litresini 1.98 den satıyor. Yani 42 kuruş ile - 51 kuruş arası yakıyorum şehir içi 100 km de.
Şehir arası ise 14.5 - 16 litre yakıyorum lpg. Yani 29 - 32 kuruş arası. Aracın kondisyonu ; herşey 0. Motor hiç açılmadı sadece ve 390 bin kmde şu an. Geri kalan aklınıza gelecek tük sensörler , yürüyenler 0. 235 75 15 at lastikler ile tüketim bu.
Yeni sipariş verdim. Grand cherokee 2012 model 6.4 hemi v8 ( srt 8 diye geçen model ) bakalım onun tüketimi ne olacak. Sanırım Türkiye'de ilk siparişi verdim 6.4 srt 8 için