3 Kapı Vitara 1" Yükseltme Operasyonu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan schweps Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 148
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 45,007

schweps

Zirve
Herkese merhaba,
Geçen sene Federal MT lastiklerle kış sezonunu herhangi bir yükseltme yapmadan geçirmiştim. Sorun da yaşamamıştım ama
bu sene bir miktar yükseltelim dedik. En az modifikasyon gerektirecek maksimum yükseklik olan 1 1/4" yerine optimum
yükseklik olarak 1" te karar kıldık. Süspansiyon sistemi üzerine uygulanan get malzemesi olarak polyamid'i bir kaç ay
önce temin etmiştim.
Cumartesi öğlen vakti Murat Keskin (tinplate67) arkadaşımla sanayide buluştuk. Boş bir dükkanda, kendi dizayn, imalat
ve montajı olan helikopterle uğraşan Saffet abimiz sağolsun kapılarını bize açtı.

[attachment=1]

Aracı eşekler üstüne alıp arka tekerleri sökerek işe koyulduk.

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]

Helezonu ve üstündeki mevcut lastiği çıkarıp get imalatı için gerekli ölçüleri aldık.

[attachment=5]

Malzemeleri tornacı arkadaşım İsmail Erarslan'a teslim edip ön tekerleri sökmek için aracın yanına geri döndük.

IMGP1395_resize.jpg

IMGP1396_resize.jpg

IMGP1397_resize.jpg

IMGP1398_resize.jpg

IMGP1399_resize.jpg

Etiketler
Ynt: 3 Kapı Vitara 1" Yükseltme Operasyonu

[attachment=1]
[attachment=2]

Helezonu alabilmek için aşağıdaki fotoğrafta gözüken aparatı kullandık ama amortisörü kuleden ayırıp aksı ve viraj denge çubuğunu da sökünce ona gerek olmadığını farkettik.

[attachment=3]

Biz çalışırken Adnan abi (mezeci67) masayı kurmuştu bile.

[attachment=4]
[attachment=5]

Karnımızı doyurup önden de gerekli ölçüleri alıp İsmail ustaya götürdük. Dönünce ön sağ amortisör kulesinin üzerine tutturulmuş, sigortaların bağlı bulunduğu braketi
sökmeye uğraştık. Vidalar oksitlendiğinden bir türlü açamayınca WD40 sıkıp beklemeye koyulduk.Murat'ın akşam programı olduğundan ve imalatların tamamlanması daha zaman alacağından aracı olduğu gibi bırakıp ertesi gün devam etmek üzere ayrıldık.

IMGP1400_resize.jpg

IMGP1401_resize.jpg

IMGP1403_resize.jpg

IMGP1404_resize.jpg

IMGP1402_resize.jpg

Sabah ilk iş sağ amortisörü almamıza mani olan brakete giriştik ve bir şekilde vidaları söktük. Ön amortisörün kule bağlantısını nasıl ve ne kadar aşağı alırız diye etraflıca düşünmeye ve ölçü almaya koyulduk

[attachment=1]

Geçen sene Adnan abinin aracında kule bağlantı fincanını (siyah parça) ters çevirip kullanmış ve 32mm kazanmıştık.
[attachment=2]
Benim araçta ihtiyacımız olan 19mm civarıydı, elimizdeki geçen seneden kalma 24mm kalınlığında Delrin getleri işletip kullanalım dedik.

[attachment=3]

Tornada işi biten Polyamid get malzemelerini alıp işlenmek üzere eski get malzemelerini İsmail ustaya verdik ve arka süspansiyon
sistemini toplamaya başladık.

[attachment=4]
[attachment=5]

IMGP1407_resize.jpg

IMGP1420_resize.jpg

IMGP1423_resize.jpg

IMGP1411_resize.jpg

IMGP1412_resize.jpg

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

IMGP1413_resize.jpg

IMGP1414_resize.jpg

IMGP1415_resize.jpg

IMGP1416_resize.jpg

IMGP1417_resize.jpg

Arka amortisörün bağlantı ucunu uzatmak için bir tarafı dişi diğer tarafı erkek dişli hazır parçaların boyu 1" yükseltme için çok uzun olduğundan, şasedeki bağlantı kulağının altına idareten ilave bir lastik ekledik.

[attachment=1]
[attachment=2]

Oraya farklı yükseklikler için uygun bir çözüm bulana kadar idare edecektir.Arkalar hallolunca önleri toplamaya başladık

[attachment=3]
[attachment=4]

IMGP1418_resize.jpg

IMGP1419_resize.jpg

IMGP1421_resize.jpg

IMGP1422_resize.jpg

Ön amortisörün kuleye bağlantı parçası üzerindeki saplamaları çıkartıp, araya parça gireceğinden yerlerine daha uzun civatalar kullanarak kontra somun ile yerine bağladık.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

Amortisörü de bağlayıp işi bitirdik.

[attachment=4]

Takım taklavatı toplayıp bir an önce gidelim derken (malum 2 gündür sanayide sürtmekteydik) aracın bitmiş halini fotoğraflamayı
atladık.

Yakın zamanda aracın son halini fotoğraflar ve buraya eklerim. Arka amortisör için pratik bir çözüm bulup, arazide deneyip
olumsuz bir durumla karşılaşmazsak diğer kullanıcılar için de uygun fiyata montaja hazır parçalar imal ve temin yapabileceğiz.
Duyurulur.

[attachment=5]

Diferansiyelleri aşağı indirmeden, ön aks mafsallarını fazla açı yüzünden zora sokmayacak optimum yükseltme olduğuna kanaat
getirdiğim 1" ve 1 1/4" ile sınırlı olacak.

IMGP1423_resize.jpg

IMGP1424_resize.jpg

IMGP1425_resize.jpg

Getler.jpg

IMGP1426_resize.jpg

şenol bey paylaşım için teşekkürler aracı test ettikten sonrada tespitlerinizi yazarsanız sevinirim zira bende yükseltme yapmaya karar verdim parça ve işçilik maaliyeti hakkındada bilgi verebilrseniz sevinirim kolay gelsin

Şenol Bey,
Tebrikler, güzel çalışma, uygulamanın neticelerinide en kısa zamanda görmek isteriz.
Dediğiniz gibi 1 1/4 " (32mm) arkada 1" önlerde yükseltme aracın diflerini oynatmadan yapılabilecek sağlıklı sınır. Yapacak arkadaşlara referans olacaktır.

Merhaba Şenol bey,

Bizde Kıbrıs 'ta bu yapmış olduğunuz 1" (veya 1 1/4 ") yükseltme işini yapmak için bir arkadaşla 2 haftadır bilgi, ölçü bulmaya çalışıyorduk. Arkadaşın aracı 3 kapılı 1996 model üstü açık Vitara şu anda kupadan 2" yükseltilmiş ve 30 x 9.50 - 15" M/T lastik takılı. Benim aracım ise 1992 Model 5 kapılı vitara, kupadan 3" yükseltilmiş üzerinde 215 / 75 - 15" normal yol lastikleri takılı.

bu arada yapmış olduğunuz yükseltmeden sonra ön düzen ayarına gerek olmuyor mu?

bu yaptırmış olduğunuz parçaların detaylı ölçülerini burada bizimle paylaşırsanız bize çok yardımcı olursunuz.

fotoğraflı paylaşımınız da gerçekten çok güzel olmuş teşekkürler.

Saygılar

Ali

Montajını Murat arkadaşımla birlikte yaptığımızdan (ben daha ziyade çıraklık yaptım) işçiliğe değer biçemiyorum.
Maliyetleri henüz çıkartmadık. Arka amortisörü 1" ve 1 1/4" için uzatmanın pratik bir yolunu bulunca fiyat bilgisini paylaşacağım.

sahin05' Alıntı:
şenol bey paylaşım için teşekkürler aracı test ettikten sonrada tespitlerinizi yazarsanız sevinirim zira bende yükseltme yapmaya karar verdim parça ve işçilik maaliyeti hakkındada bilgi verebilrseniz sevinirim kolay gelsin

Teşekkürler.
Arka 1 1/4" ön 1" deyince yanlış anlaşılmasın.
1 1/4" için arkaya 32mm öne 24mm,
1" için arkaya 25,4mm öne 19,1mm get ilavesi gerekiyor.

msmt' Alıntı:
Şenol Bey,
Tebrikler, güzel çalışma, uygulamanın neticelerinide en kısa zamanda görmek isteriz.
Dediğiniz gibi 1 1/4 " (32mm) arkada 1" önlerde yükseltme aracın diflerini oynatmadan yapılabilecek sağlıklı sınır. Yapacak arkadaşlara referans olacaktır.

Ben teşekkür ederim Yaşar hocam.
Kamber ayarını kastediyorsan, gerekmiyor. Ön tekerler yere gayet dik basıyor.
1 1/4" için belki gerekebilir.

yasarergun' Alıntı:
Şenol Hocam teşekkürler ellerinize sağlık

yükseltmeden sonra rot ayarı yaptırmaya gerek yok sanırım ?

Merhaba Ali bey,
Biz de epey araştırmıştık. Sonunda çareyi get malzemesini hazır edip, süspansiyon sistemini de söküp ölçüyü kendimiz almakta bulduk.
Elimizde malzeme var, istediğiniz sadece get ise yükseklik belirtin tornada çekip gönderelim.
Ön düzenle ilgili herhangi bir ayar yaptırmadım. Montajdan beri 3.vites üstüne çıkma şansım olmadı ama araç stabil, sağa sola çekmiyor.
Beğenmenize sevindim.

cypriot4x4' Alıntı:
Merhaba Şenol bey,

Bizde Kıbrıs 'ta bu yapmış olduğunuz 1" (veya 1 1/4 ") yükseltme işini yapmak için bir arkadaşla 2 haftadır bilgi, ölçü bulmaya çalışıyorduk. Arkadaşın aracı 3 kapılı 1996 model üstü açık Vitara şu anda kupadan 2" yükseltilmiş ve 30 x 9.50 - 15" M/T lastik takılı. Benim aracım ise 1992 Model 5 kapılı vitara, kupadan 3" yükseltilmiş üzerinde 215 / 75 - 15" normal yol lastikleri takılı.

bu arada yapmış olduğunuz yükseltmeden sonra ön düzen ayarına gerek olmuyor mu?

bu yaptırmış olduğunuz parçaların detaylı ölçülerini burada bizimle paylaşırsanız bize çok yardımcı olursunuz.

fotoğraflı paylaşımınız da gerçekten çok güzel olmuş teşekkürler.

Saygılar

Ali

merhaba ,

şenol bey elinize sağlık güzel olmuş. aynı şekilde yükseltmeyi bende yapmak istiyorurum.kullandığınız malzemelerden temin edebilirmiyim. özellikle getleri.
teşekkürler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,831
Kayıtlı Üye Sayımız
166,936
Kaydolan Son Üyemiz
Mehmetfv263

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR