Cevap için teşekkür ederim.
Ben kamyon şoförüyüm. Uzun yol çalıştığım zamanlar aylarca bi kabinin içinde yaşamaya alışkınım. Yani yükseklik çok problem değil. Yatakta yatarak pantolon giyinmeye dahi alışkınım.
Zaten büyük ihtimalle tavan yükselir şekilde yapacağım. İstediğimde tavanı yukarı kaldırabilirim. Yüksek tavan sabit yapamam. Yine meslekten dolayı havaleli yükün aracı ne derece zorladığını ve yakıtı ne kadar etkilediğini biliyorum. Aracın kendi yüksekliğinin dışına fazla çıkmak istemiyorum o yüzden.
Ruhsatta kamyonet olduğu için kantar zorunluluğu yok. Eskiden vardı artık kaldırıldı. Son dönemde baya araştırma yaptım ve ruhsatı şu an açık kasa kamyonet ve ben onu kapalı kasa kamyonet olarak işletip korsan karavan olarak devam etmek istiyorum. Daha önceden kamyonlarıma bu şekilde kasa değişikliği yaptığım için biliyorum prosedürü. 1000 liraya filan proje çizdirip hallederim onu.
Aracım şu an frencide. Hurdayı ayaklandırdığım için öncelikle bu işlerle ilgileniyorum. Bütün borular hortumlar balatalar teller vs değişti. Fren sistemi komple sıfır 1977 model araçta. Yarın inşallah bitmiş olacak ve tamirciye geçecek. Ordada motorun sağlıklı çalışması ve özellikle beni dağ başında yolda bırakmaması için gerekli bütün şeyler değişecek.
Yani yaklaşık 1-2 hafta içinde araç kumlanacak ve kasa yapımına başlanacak. Benim en çok düşündüğüm karavanın iç tasarımı.
Kasası ufak. 170e 200 geliyor. 40 cm arkaya uzatacağım 240 olur, alan dar yani. Tuvalet banyo koymazsam geri kalan fazlasıyla işimi görüyor. Ama ben her yerde kalabilmek istiyorum. Kamp alanı yada petrol vs aramadan. Yıllardır motosikletim ile gezip çadırda kalıyordum. Erkek olunca bu sorun olmuyor da karavanla ailemle gezeceğim için problem olacak.
Tuvalet banyo için kaça kaç yer ayırmalıyım? Veya yer ayırmasam portatif tuvaletlerin kullanımı nasıl? Bu konuda tecrübelerini paylaşmak isteyenleri seve seve dinlerim.
İyi günler dilerim.