4x4 Pick Up Hakkında ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan adrian Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,039

adrian

Ana Kamp
Yer
Edirne
Arkadaşlar işin içinden çıkamadım ve sorma sırasının geldiğini farkettim.Sitemizdeki 4x4 pick kullanıcılarına özellikle ilgilenmelerini rica ediyorum.Bugün 2008 model 4x4 bir ssangyong marka pickup almaya karar verdim fakat ruhsatta araç tipi kamyonet yazınca vazgeçtim.Bu araçların 4x4 olduğundan ruhsatında arazi aracı yazıyor diye biliyordum.Bu güne kadar bildiğim yanlış mı yoksa aracın plazadan ilk çıkışındaki kamyonet ve arazi taşıtı ibaresi alıcının hangi vergileri ödemesi keyfine mi kalmış durumda??Diğer markalarda durum değişiyormu nissan mitsubishi ford? ???

Etiketler
Ynt: 4x4 Pick Up Hakkında ?..

kamyonet yazıyor hepsinde.. 4x4 pick-up larda kamyonet yazsada arazi tasıtı olarak vergi oduyorsunuz.. fakat halen 1. kopru yasak ve hız sınırı 80km/h..

omergin' Alıntı:
kamyonet yazıyor hepsinde.. 4x4 pick-up larda kamyonet yazsada arazi tasıtı olarak vergi oduyorsunuz.. fakat halen 1. kopru yasak ve hız sınırı 80km/h..
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Ömer Bey benimde esas tedirgin olduğum konu köprüden ziyade hız sınırı.Bir çuval para döküp 80 km hızla gitmek bu araçların hakkı değil diye düşünüyorum.Yeni düzenlemeler olmadan binemicez galiba :(

4. oldu benim bu sene radara yakalandıgım, simdi ehliyet gitmesin diye 80 ile gidiyorum pasa pasa..

şimdi trafik mevzuatını okuyorum da..Çift Kabin 4 x 4 pickuplara yapılan büyük haksızlığı görüyorum bi kaç alıntı yapıcam
Kamyonet: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3.500 kg.’ı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır
Arazi taşıtı: Karayolunda yolcu veya yük taşıyabilecek şekilde imal edilmiş olmakla beraber bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen motorlu taşıtlardır.

Bu kanundaki maddeye göre 4x4 pickuplar arazi aracıdır.Bunları trafiğe kamyonet diye nasıl çıkarıyorlar?Birde arazi taşıtı vergesi ödeyerek ??

Ayrıca aracı deviralırken ruhsatta değişiklik yaptıramazmıyız trafik şube tescilde?

kuzenim devir alırken degilde aldıktan 2-3 sene sonra nissan pick-up ın ruhsatına arazi tasıtı yazdırdı.. ama proje falan hazırlatmıs, bir hayli ugrasmıstı.. hazırladıkları proje ne hakkında ben anlamadım, aracın hiçbiryeri degismemisti çunku..

Neyazık ki bu durum hemenhemen bütün pikaplarda var . Maliyeye göre arazi taşıtı , Polise göre kamyonet ... Benzer durumlar çok , TÜV'e göre 2 yıllık muayeneoluyor 4x4ler polise göre 1 yıllık ....

Etkili birilerinin bir talimatı yada sıradan br vatandaşın iş edinip 5-6 sene uğraşmasıyla düzelir sanırım ..

ssbman' Alıntı:
Neyazık ki bu durum hemenhemen bütün pikaplarda var . Maliyeye göre arazi taşıtı , Polise göre kamyonet ... Benzer durumlar çok , TÜV'e göre 2 yıllık muayeneoluyor 4x4ler polise göre 1 yıllık ....

Etkili birilerinin bir talimatı yada sıradan br vatandaşın iş edinip 5-6 sene uğraşmasıyla düzelir sanırım ..
İyi güzelde Barış Bey hiç bir zaman maliye kafasına göre vergi alamaz bu illere veya vergi memurlarına göre değişiklik göstermez araç ruhsatında ne yazıyorsa ona göre vergilendirilir.Arazi taşıtı yazıyorsa ona göre vergi ödemesi gerekir. Kamyonet yazıyorsa ona göre vergilendirilmesi yapılır çünkü arada iki vergi miktarında uçurum söz konusu.

Hocam teorik olarak dediğiniz gibi . Benim aracım Karayolları trafik kanununa göre neyse ruhsatta o yazar ve öyle vergi veririm ...

Ancak uygulama böyle değil , herkes kendi kanunun söylediğini uyguluyor . Yani vergi memuru yada daireye göre bir değişiklik yok . Şuan uygulama bu şekilde ve herkes çok şikayetçi ...

Sanırım karışıklığın temel sebeplerinden biri MTV ve bilimum konuları düzenleyen mevzuatta araçlara getirilen tanımlarla , karayolları mevzuatındaki tanımlar arasında uyumsuzluklar olması ...

Benzer durum muayenede var : Çıkarlan araç muayene mevzuatına göre , cam filmi muayeden geçiyor , arazi araçları 2 yıllık yapılıyor vs ... AmaEmniyet ben Karayolları trafik kanununu ilgilendirir diyor ve ne iki yıllık muayeneyi nede cam filmini kabul etmiyor .

Özetle bir koordinasyon sorunu sözkonusu gibi görünüyor ...

Merhaba,
4*4 olan çift kabin araçlar için arazi taşıtı,
4*2 olan çift kabin araçlar için kamyonet sınıflandırması yapılmakta idi.
dolayısı ile 4*4 yüksek vergili , Boğaziçi Köprüsünden geçebilen bir araç iken
4*2 düşük vergili ancak Boğaziçi Köprüsünden geçemeyen bir araçtı.

Dili geçmiş zaman kullanıyorum çünkü değişiklikler oldu.
2008 model 4*2 Ford Ranger çift kabin aracımız kamyonet olarak tanımlanmış olmasına rağmen, 2009 ocak ayı itibari ile 5 kişilik kapasitesi olduğu gerekçe gösterilerek "panelvan" sınıfında değerlendirildi. Ocak bandrolünü ödemeye gittiğimizde öğrendiğimiz bu değişiklik nedeni ile daha yüksek bedelli bir bandrol ödemesi yapmamız gerekti.
Şu an 4*2 çift kabin araçlar "panelvan" olarak sınıflandırılmakta.
4*4 olanlar arazi taşıtı.
anladığım kadarı ile bu standart bir uygulama değil farklılıklar gözlemlenebilmekte.
Zaten Memleketimde net olan hiç bir şey yok bu ve benzeri uygulamalarda :=)
Gökhan Akyıldız

Açıklamalarınız için teşekkürler Gökhan Bey.Evet değişiklik gösteriyor sizin yazılarınızda da belirttiğiniz gibi.4 x 4 pickup almaya gidiyosun.Sonra bi bakıosun koca arazi taşıtı ruhsatta olmuş kamyonet utanmasalar forklift yazıcaklar:smiley: Soğudum vallahi ya jlximi yenilerim Grand la daha iyi...

adrian' Alıntı:
Bu kanundaki maddeye göre 4x4 pickuplar arazi aracıdır.Bunları trafiğe kamyonet diye nasıl çıkarıyorlar?Birde arazi taşıtı vergesi ödeyerek ??

Türkiye'ye hoşgeldiniz adrian bey :smiley:
yokki bizde şans şöyle maliyeden birilerinin damadı oğlu falan pick up işine girsinler de bizim de yüzümüz gülsün..

fastjunkie' Alıntı:
Türkiye'ye hoşgeldiniz adrian bey :smiley:
yokki bizde şans şöyle maliyeden birilerinin damadı oğlu falan pick up işine girsinler de bizim de yüzümüz gülsün..
Hoşbulduk gerçi hep burdaydım ama bu kadar komik durumlar şaşırtıcı:smiley:

Herkese yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum.4x4 sevdasından vazgeçtim ve yüksek bi 4x2 aldım.Şartlar düzeldiğinde 4x4 dileğiyle.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,943
Kayıtlı Üye Sayımız
166,711
Kaydolan Son Üyemiz
Utkukorkmaz

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.