<div class="bbWrapper">Youtube kanalım "ölüm freni" son yüklediğim videolarda bu sistemi açıkladım. tık es tık tekniği.<br />
yani önce gaz komple hızlıca kapatılacak peşine hemen arka frene basılacak ancak üç esasla <br />
1- yumuşak değil hızlı basılsın 2- kitlemesin ama kitlemeye yakın basılsın <br />
(hatalı olarak arka fren kitlenirse hemen ayak çekilsin ve tekrar hızlıca kitlemeye yakın basılmaya<br />
devam edilsin) 3- durana kadar arka frenden ayak çekilmesin, scooterde el çekilmesin. Arka frene<br />
bu şekilde 3 esasla basıldıktan sonra, ön fren sonuna kadar basılacak. Ön fren çok sert sıkılırsa<br />
"ölüm freni" olur. Daha yumuşak basılırsa tekniğin adı "arka limon" olur. Ben ölüm frenini uzun<br />
zamandır kullanmıyorum. Burada en önemli nokta ise "tık es tık" meselesidir. Bunu 2022<br />
ortalarında keşfettim. Eskiden arka frenin peşine, ön fren olayında saniyenin üçte biri zaman<br />
aralığında kullanırdım . Yani peşi peşine olarak kullanırdım, pek ara vermezdim. Meğerse bu hata<br />
imiş. "tık es tık" yani iki tık arasında es verilecek. Yani ara verilecek, birinci tık arka fren,<br />
ikinci tık ön frendir. Yani arka fren kullanıldıktan sonra bir buçuk saniye ile bir saniye<br />
arasında beklenecek, ön fren o şekilde kullanılacak. Ön fren biraz ertelenecek. Bu sistem ön <br />
tekerin kitlenmesini önleyen bir tekniktir. Ama çok ani durumlarda, ön fren kullanımı<br />
geciktirilemeyecek durumlarda, arka fren peşine ön fren peşi peşine kullanılabilir. Saniyenin üçte<br />
biri zaman farkıyla. Ama bu durumda ön tekerlerde kitlenme yaşanabilir. İşin detay noktası arka <br />
frenden sonra, ön fren kullanımının geciktirilmesidir. Buna "tık es tık" diyorum. Bisiklette de<br />
yapılabilir. Önce kitlemeden arka fren yap, arka frenden elini çekme durana kadar ve yumuşak değil hızlı <br />
hızlı bas. Arka frenin peşinden bir ile bir buçuk saniye arası bekle ve ön freni sonuna kadar sık.</div>