schweps
Zirve
Merhabalar,
Aracı servise götürüp özel ekipman bağlatmadan hata kodlarını almanın bir yolu ile karşılaştım yabancı forumda ve ABS ışığı kimi zaman yanan kendi aracımda denedim. Direksiyonun altında sol taraftaki sigorta panelinin yanında hata kodu okuma soketi bulunmakta.
[attachment=1]
Analog voltmetre veya led ampul ile okuma yapılabiliyor. Bende analog voltmetre olmadığından, çocukların oyuncaklarından çıkan bir led ve kablo ile aşağıdaki fotoğraflarda gözüken son derece teknolojik hata kodu okuma cihazını yaptım
Ledin bir ucunu kablo ile şaseye, diğer ucunu da kablo ile soketteki 6 pinden birine (ben deneyerek buldum) temas ettirip kontağı çalışma konumuna veya bir adım öncesine getirirseniz led 2 saniye kadar yanıp söndükten sonra fasılalı olarak yanıp sönerek sinyal vermeye başlayacaktır.
Hata kodları 2 haneli olup onlar hanesini uzun süreli (1,5sn) yanma, birler hanesini ise kısa süreli (0,5sn) yanmaları sayarak okuyorsunuz. Uzun ve kısa sinyallerin kendi aralarındaki süreler 0,5sn olup onlar ve birler hanesi arasındaki boşluk süreleri ise 2sn dir. Birden fazla hata kodu varsa, rakamsal değeri küçük olan hata kodlarından başlıyor ve hepsi bittiğinde ise başa dönüyor.
Bir örnek verecek olursam;
Ön sağ ve arka sağ tekerlerdeki sensörlerde kısa devre varsa ve bunların yanında valf rölesi arızası varsa sırasıyla 21, 23 ve 51 hata kodlarını verecektir.
‗i¯¯¯i_i¯¯¯i____i¯i____i¯¯¯i_i¯¯¯i____i¯i_i¯i_i¯i____i¯¯¯i_i¯¯¯i_i¯¯¯i_i¯¯¯i_i¯¯¯i____i¯i_/ başa dönecek /_i¯¯¯i_i¯¯¯i____i¯i
Aşağıda belli başlı hata kodlarının karşılıklarını görebilirsiniz.
Code (1) System Affected
11 ....................... Right Front Wheel Sensor (Open)
12 ........................ Left Front Wheel Sensor (Open)
13 ........................ Right Rear Wheel Sensor (Open)
14 ......................... Left Rear Wheel Sensor (Open)
15 ............................ Sensor Output Signal Fault
16 ..................................... ECU Power Voltage
21 ...................... Right Front Wheel Sensor (Short)
22 ....................... Left Front Wheel Sensor (Short)
23 ....................... Right Rear Wheel Sensor (Short)
24 ........................ Left Rear Wheel Sensor (Short)
25-27 ............................ 4WD Power Circuit Fault
31 .............................. "G" Sensor Power Voltage
32 ............................. "G" Sensor Output Voltage
33 .............................. Stoplight Switch Circuit
41, 43, or 45 ..................... Solenoid Valve Circuit
51 ........................................... Valve Relay
53 ........................................... Motor Relay
63 ............................................ Faulty ECU
64 ............................................ Faulty ECU
Aracı servise götürüp özel ekipman bağlatmadan hata kodlarını almanın bir yolu ile karşılaştım yabancı forumda ve ABS ışığı kimi zaman yanan kendi aracımda denedim. Direksiyonun altında sol taraftaki sigorta panelinin yanında hata kodu okuma soketi bulunmakta.
[attachment=1]
Analog voltmetre veya led ampul ile okuma yapılabiliyor. Bende analog voltmetre olmadığından, çocukların oyuncaklarından çıkan bir led ve kablo ile aşağıdaki fotoğraflarda gözüken son derece teknolojik hata kodu okuma cihazını yaptım

Ledin bir ucunu kablo ile şaseye, diğer ucunu da kablo ile soketteki 6 pinden birine (ben deneyerek buldum) temas ettirip kontağı çalışma konumuna veya bir adım öncesine getirirseniz led 2 saniye kadar yanıp söndükten sonra fasılalı olarak yanıp sönerek sinyal vermeye başlayacaktır.
Hata kodları 2 haneli olup onlar hanesini uzun süreli (1,5sn) yanma, birler hanesini ise kısa süreli (0,5sn) yanmaları sayarak okuyorsunuz. Uzun ve kısa sinyallerin kendi aralarındaki süreler 0,5sn olup onlar ve birler hanesi arasındaki boşluk süreleri ise 2sn dir. Birden fazla hata kodu varsa, rakamsal değeri küçük olan hata kodlarından başlıyor ve hepsi bittiğinde ise başa dönüyor.
Bir örnek verecek olursam;
Ön sağ ve arka sağ tekerlerdeki sensörlerde kısa devre varsa ve bunların yanında valf rölesi arızası varsa sırasıyla 21, 23 ve 51 hata kodlarını verecektir.
‗i¯¯¯i_i¯¯¯i____i¯i____i¯¯¯i_i¯¯¯i____i¯i_i¯i_i¯i____i¯¯¯i_i¯¯¯i_i¯¯¯i_i¯¯¯i_i¯¯¯i____i¯i_/ başa dönecek /_i¯¯¯i_i¯¯¯i____i¯i
Aşağıda belli başlı hata kodlarının karşılıklarını görebilirsiniz.
Code (1) System Affected
11 ....................... Right Front Wheel Sensor (Open)
12 ........................ Left Front Wheel Sensor (Open)
13 ........................ Right Rear Wheel Sensor (Open)
14 ......................... Left Rear Wheel Sensor (Open)
15 ............................ Sensor Output Signal Fault
16 ..................................... ECU Power Voltage
21 ...................... Right Front Wheel Sensor (Short)
22 ....................... Left Front Wheel Sensor (Short)
23 ....................... Right Rear Wheel Sensor (Short)
24 ........................ Left Rear Wheel Sensor (Short)
25-27 ............................ 4WD Power Circuit Fault
31 .............................. "G" Sensor Power Voltage
32 ............................. "G" Sensor Output Voltage
33 .............................. Stoplight Switch Circuit
41, 43, or 45 ..................... Solenoid Valve Circuit
51 ........................................... Valve Relay
53 ........................................... Motor Relay
63 ............................................ Faulty ECU
64 ............................................ Faulty ECU