98 Vitara için Motor Yağı Tavsiyesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan KSOYATA Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,525

KSOYATA

Ana Kamp
Yer
istanbul
arkadaşlar merhabalar;

şu yağ meselesi oldum olası kafamı çok karıştıran bir konudur. birkaç yetkili servise ve özel servise sordum soruşturdum ve aldığım cevaplar herbirinde farklı oldu. ben 2000 cc v6 vitarama kulaktan dolma bilgiler ışığında castrol magnatec 10/40 yağ koydum. ama içim rahat değil . sizce bu araçlarda motora en iyi şekilde yağlama yapacak ve koruyacak, en kalite marka ve numara yağ hangisi olmalıdır?

Etiketler
Ynt: 98 Vitara için Motor Yağı Tavsiyesi

koyduğunuz yağ gayet güzel bir yağ..neden tereddütleriniz var??

bende 97 land cruiserımda aynı yağı kullanıyorum..yanlız 7-8 binde değiştiririm yağı ve yag filtresini.

selamlar.

tereddüt etmemin sebebi araç için en iyisini, en uygun olanını kulanıp kullanmadığımı bilememem. çünkü araştırmalarımın sonucunda birbiriyle tutarlı cevaplar alamadım. içimizden birisi belki yetkili ve ilgili veya konuya vakıf-bilen birinden doyurucu bir cevap almıştır?
bence doğru yağ seçimi, aracın motorunun ömrü ve performansı için çok önemlidir. o yüzden bu kadar titizleniyorum.

buyrun

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=21725.0

kitabı sanırım 5-40 tavsiye eder.kullandığınız iklim ve şartlar doğrultusunda seçiminizi yapın.

Aracınızın marka ve modelini belirtirseniz daha net yardımcı olmaya çalışırım.
Eğer araç 1.6 JLX ise kitapçıkta " 20 W -50, 15W -40, 15 W-50, 10 W-40, 10 W-50, 10 W-30, ve 5W-30 yağlar kullanılabilir" yazar.
Bunlardan hangisinin tercih edileceği aracın kullanılacağı ülke - iklim koşullarına, aracın yaşı -kilometresine, aracın kullanılacağı şartlara... vs çeşitli etkenlere bakılarak kullanıcıya veya servise kalmış bir durumdur.
Şimdi seçenekleri eleyip en uygunu bulmaya çalışalım.
20 W-50 mineral kökenli bir yağ olması ve çok kalın viskozitesi nedeniyle en tercih edilmeyecek ilk sırada elenecek olandır. Ancak çok düşük modelli 8 valf karburatörlü yüksek kilometreli ve gözden çıkarılmış bir araçta düşünülebilir.
10 W- 40 araçlarımızın üretimi 2003 te bitmiş araçlar (yani en yenisi 7 yaşında dolayısıyla kilometreleri genelde 100 binin üzerinde) olması ve tam sentetik yağlara göre fiyatlarının makul olması nedeniyle Türkiye şartlarında en tercih edilen yağdır. Fakat bu sizin aracınız için en uygun olduğu anlamına gelmez. Şöyle ki araçlarımızda aslolan sizin de söylediğiniz gibi motor ömrüdür bunun için en uygun yağlar ilk rakamı 5 veya 0 ile başlayan tam sentetik yağlardır. Bunlardan sıfır ile başlayan yağlar son teknoloji ile üretilmiş birçok elektronik donanıma sahip ve çok soğuk iklimlerde kullanılacak sıfır km araçlar için uygun olup konumuz dışındadır.
Bizim Vitaralarda kullanılabilecek tam sentetikler 5 ile başlayanlardır. Tam sentetikler motorda en üstün korumayı sağlamak gibi avantaja sahip olmasına rağmen viskoziteleri çok ince olduğundan yüksek km'li motorlarda aşırı eksiltme gibi bir dezavantaja sahiptirler. Eğer aracınızda aşırı bir yağ eksiltme yoksa 10 W -40 yerine 5 ile başlayan bir yağ seçebilirsiniz. Böylelikle hem daha üstün koruma hem yakıt tasarrufu hem de daha sessiz bir motora sahip olursunuz. Gelelim ikinci rakama eğer soğuk iklim bir bölgede yaşıyorsanız ikinci rakam 30, Antalya gibi sıcak bir bölgede yaşıyorsanız ikinci rakam 40 hatta 50 olabilir. Yani 5 W- 30 veya 5 W - 40 .
Eğer araç V 6 2,0 ise 1.6 ya göre daha ileri teknoloji bir motor olduğundan zaten mutlaka 5 ile başlayan tam sentetik yağları tercih etmelisiniz.
Bu konularda profesyonel olmasam da acizane tavsiyem araç ister 1.6 ister 2.0 V6 olsun sonuçta 12 yaşında olduğundan Mobil 5 W-50 dir. Çünkü hem tam sentetik hem ikinci rakam 50 olduğundan eksilmeye karşı daha dirençli. Kendi aracımda eskiden 10 W- 40 kullanıyordum, son değişimde 5 W - 50nin Türkiye'ye geldiğini gördüm ve bu yağı kullandım fakat henüz 1000 km olduğundan pratik bir tecrübe yok. Saygılar.

sn. Abdullah bey ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim.

benim aracım 1998 model suzuki vitara v6 2000 motor 85000 km de benden önceki sahibi aracı zorlamadan ve çok temiz kullanmış. araca ben lpg taktırdım. ve edirne-istanbulda yaşıyorum. bu durumda sizin öneriniz mobil 5-30 veya 5-40 olmalı öyle mi? dün almanya castrol ve mobilin sayfalarınıi inceledim. orada bir arama motoru var : hangi araca hangi yağ diye bişey. benim aracın bilgilerini verdim( vitara 2.0 v6 4wd "sv620") çıkan sonuçlar aşağıda:

castrol ....optimal koruma ve verim : edge 0w-30
iyi performance : magnatec 5w-30 C3
yeterli koruma : magnatec 10w-40 A3/B3

mobil...... mobil süper 2000 x1 10w-40

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR